PRIJETNJA S ISTOKA

Njemačka policija ozbiljno se boji terorizma

19.11.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Zbog povećane opasnosti od terorističkih napada, njemačka policija će ostati u stanju pripravnosti do kraja godine, a aktualnu sigurnosnu situaciju i dalje smatra vrlo ozbiljnom, izjavilo je u petak nekoliko visokih dužnosnika njemačke policije

'Situacija nikada nije bila ovako ozbiljna, u tome su suglasne sve relevantne sigurnosne službe', rekao je u razgovoru za dnevnik Bild od petka Matthias Seeger, predstojnik čelništva njemačke savezne policije.

'Na ljestvici opasnosti od 1 do 10, pri čemu 10 znači 'najveća opasnost', trenutno se nalazimo na stupnju 9', rekao je Seeger. On je optužbe nekih oporbenih političara da savezna vlada sije paniku i histeriju okarakterizirao kao neosnovane.

'Postoje vrlo konkretne indicije o planiranim napadima islamskih terorista u predstojećih nekoliko tjedana', smatra Seeger.

I predsjednik Njemačkog sindikata policajaca Reiner Wendt smatra da je situacija ozbiljna.

'Mi polazimo od toga da će povišeno stanje pripravnosti potrajati najmanje do kraja godine', izjavio je Wendt za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung od petka. On je istodobno najavio zabranu odlaska na godišnje odmore u tom razdoblju za sve njemačke policajce.

'Toliko dugo dok su diljem zemlje otvoreni božićni sajmovi moramo u svakom trenutku računati s napadima i čuvati stanovništvo pojačanom prisutnošću na javnim mjestima', rako je Wendt.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere objavio je u srijedu postojanje 'pojačane opasnosti' od terorističkih napada u Njemačkoj, što je dosad najeksplicitnije upozorenje vezano uz moguće terorističke napade u toj zemlji. Upozorenje je, po njegovim riječima, objavljeno na temelju informacija prikupljenih od njemačkih islamista uhićenih u Pakistanu i Afganistanu, kao i najnovijeg upozorenja jedne strane obavještajne službe. Mediji javljaju da bi potencijalni dan napada mogao biti sljedeći ponedjeljak, a da bi napadi mogli nalikovali onima koji su se dogodili 2008. u Mumbaiju. Indicije o mogućim napadima dolaze iz 'više povjerljivih izvora'.

Predstavnik stranke Zeleni i predsjednik zastupničkog kluba te stranke u Bundestagu, Hans-Christian Stroebele optužio je istodobno saveznu vladu Angele Merkel i ministra unutarnjih poslova za nepotrebno širenje panike u svrhu pooštrenja sigurnosnih zakona.

'I u prošlosti su se pojavila ovakva upozorenja, ali sada mislim da vlada želi iskoristiti priliku i pooštriti zakone o prikupljanju podataka od građana', rekao je Stroebele za državni Hessenski radio.