u zatočeništvu najmanje 35 njemačkih državljana

Njemačka pokušava vratiti svoje državljane koji su se borili u terorističkom IS-u

28.11.2018 u 14:50

Bionic
Reading

Njemačka vlada planira povratak njemačkih državljana koji se nalaze u rukama sirijskih Kurda zbog optužbe da su sudjelovali u aktivnostima tzv. Islamske države, javljaju u srijedu njemački mediji

'Njemačka vlada pažljivo razmatra sve opcije u svezi s mogućim povratkom njemačkih državljana u Njemačku', javljaju mediji kuće Funk Gruppe pozivajući se na izvore u ministarstvu vanjskih poslova.

Njemačko državno odvjetništvo trenutno vodi istragu protiv 14 njemačkih državljana zbog aktivnog sudjelovanja u borbama u redovima terorističke Islamske države. Sirijski Kurdi u svom zarobljeništvu drže 'najmanje 35' njemačkih državljana koji, s obzirom da Njemačka nema diplomatskog predstavništva u Siriji, ne mogu biti vraćeni u Njemačku.

U posredovanje oko mogućeg povratka u Njemačku uključio se i Crveni križ, koji bi zatočenike trebao prevesti do iračke granice, gdje bi ih preuzeli predstavnici njemačkog diplomatskog predstavništva u Iraku.  Prema informacijama Ureda za zaštitu ustavnog poretka 2015. godine se 720 građana Njemačke borilo na strani IS-a.