OBRAČUN KONZERVATIVACA

Njemačka optužuje Britaniju za sebičnost

15.11.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Visoki dužnosnik konzervativnog bloka njemačke kancelarke Angele Merkel pozvao je u utorak Veliku Britaniju da bude manje sebična u svom odnosu s Europom unatoč tome što nije članica eurozone

'Britanci nisu članovi eurozone, ali su članovi Europe i oni također imaju odgovornost za uspjeh Europe', izjavio je Volker Kauder, konzervativni čelnik u parlamentu, na godišnjem kongresu Merkeličinih Kršćanskih demokrata (CDU) u Leipzigu.

Pozivi Merkel i ministra financija Wolfganga Schaeublea da Europska unija brzo provede promjene u ugovoru, kako bi se stvorila čvršća politička unija među 27 članica EU-a i podržao euro, dovodi euroskeptičnog britanskog čelnika Davida Camerona u škripac.

Konzervativni britanski premijer, koji će posjetiti Merkel u Berlinu u petak, suočio se prošli mjesec s revoltom nekih od zastupnika koji žele referendum o članstvu u EU-u.

U isto vrijeme, Cameron mora ohrabriti 17-članu eurozonu da se dalje integrira kako bi se izbjegao pad eura koji bi također naštetio Britaniji, ali je izjavio u svom govoru u ponedjeljak da je on protiv toga da Europa postane previše 'rigidna'.