50 godina kasnije

Njemačka odlučila platiti odštetu obiteljima ubijenih Izraelaca na Olimpijadi u Muenchenu

27.07.2022 u 18:03

Bionic
Reading

Njemačka vlada u srijedu je obznanila da namjerava ponuditi odštetu obiteljima žrtava pokolja na Olimpijadi u Muenchenu na kojoj su palestinski teroristi 1972. godine ubili 11 izraelskih sportaša i trenera te jednog njemačkog policajca

Pedeseta godišnjica tog pokolja obilježit će se 5. rujna.

Šest izraelskih trenera, pet izraelskih sportaša i jednog zapadnonjemačkog policajca ubili su pripadnici Crnog rujna, palestinske terorističke organizacije.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova potvrdio je medijska izvješća u kojima se navodi da se radi na pripremi ponude za odštetom te da se s predstavnicima obitelji žrtava privatno pregovara.

Također je potvrdio da se razmatra ponuda o "materijalnoj i nematerijalnoj odšteti"

Njemačka vlada je ubrzo nakon tog terorističkog napada isplatila odštetu od 4,19 milijuna tadašnjih njemačkih maraka (oko dva milijuna američkih dolara) te dodatnih tri milijuna eura 2002. kao humanitarnu gestu zbog posebnog odnosa Njemačke s Izraelom.

No, obitelji žrtava su 1994. neuspješno tužile njemačku vladu za znatno veću svotu novca, navodeći goleme pogreške njemačke policije.

Predstavnica obitelji žrtava Ankie Spitzer u utorak je odbila sudjelovati na događaju posvećenom toj tragediji zbog čega je čelni čovjek Bavarske zadužen za problem antisemitizma, Ludwig Spaenle, najavljeni događaj na kraju odgodio.

Spitzer je udovica ubijenog Andre Spitzera, trenera nacionalne izraelske vrste u mačevanju.

Spaenle je rekao da je dužnost Njemačke da prihvati odgovornost za svoje promašaje te primjereno obešteti preživjele i obitelji žrtava.

Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je osnivanje povjerenstva njemačkih i izraelskih povjesničara koje će ponovo preispitati slijed događaja iz 1972. i donijeti svoj sud.

Natjecanja na Olimpijadi u Muenchenu su nastavljena nakon 34 sata od pokolja, kada je Avery Brundage, čelni čovjek Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) izjavio da se "Igre moraju nastaviti".

Naknadno je uvelike kritiziran zbog "neosjetljivosti" jer je likvidaciju 11 sportaša i trenera usporedio s političkom svađom oko sudjelovanja tima iz Rodezije.