DOGOVOR MERKEL - NETANYAHU

Njemačka neće prihvatiti jednostrano proglašenje Palestine

08.04.2011 u 11:59

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka i izraelski premijer dogovorili su jučer da službeni Berlin neće podržati jednostrano proglašenje palestinske države kako Nacionalni palestinski autoritet kani promovirati akciju pred Ujedinjenim narodima

Angela Merkel i Benjamin Netanyahu su, kako javljaju agencije, ‘izgladili nesporazume iz prošlosti’ i dogovorili čvrstu politiku dijaloga.

Kancelarka je ipak pozvala svojega gosta da reaktivira dijalog s Palestincima, ali je dala potpunu podršku onomu što je sada izraelcima najvažnije: da se ne prihvati jednostrano palestinsko rješenje, što je cilj palestinskih nastojanja u Ujedinjenim narodima.
'Moja vlada podržava politiku ustanovljavanja odnosa dviju država, izraelske i palestinske, međusobno priznatih, ali jednostrana rješenja ne mogu biti doprinos tome cilju', naglasila je Merkel.

Izraelska diplomacija, ohrabrena uspjehom nakon što je južnoafrički sudac Richard Goldstone morao ispraviti zaključke ekspertize o izraelskim zločinima u Gazi, što u najmanju ruku znači da će odgovorni za operaciju Topljeno olovo moći putovati po svijetu bez straha da budu uhićeni, priprema pravu medijsku i diplomatsku ofenzivu. Ministar obrane Ehud Barak je najavio 'politički tsunami' kako bi se pariralo arapskim revolucijama koje namjeravaju snažno udariti na ekspanzionističku politiku Izraela na okupiranim palestinskim područjima.