produljenje mandata

Njemačka ministrica obrane u posjetu Jordanu

19.08.2019 u 12:57

Bionic
Reading

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer stigla je u ponedjeljak u Jordan, u svoj prvi posjet inozemstvu otkako je preuzela dužnost

Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je također predsjednica vladajućeg CDU-a, sastat će se s jordanskim kraljem Abdullahom II., čiju zemlju se smatra relativnim stupom stabilnosti u nestabilnoj regiji.

Njemačka ministrica obrane na Bliskom istoku traži potporu za produljenje mandata njemačkih vojnika. Njemački vojnici pomažu Jordanu u borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku te obuci vojske i snaga sigurnosti u Iraku.

Kramp-Karrenbauer je prije odlaska naglasila da je njemačka misija u borbi protiv Islamske države 'apsolutno potrebna' i da je njemački doprinos koaliciji 'međunarodno priznat' kao 'doprinos borbi međunarodne koalicije protiv terorizma tzv. Islamske države'.

Oko 290 njemačkih vojnika bazirano je u zračnoj bazi Al-Azraq istočno od Ammana. Baza je njemačko sjedište za operacije u regiji, uključujući Irak.

Njemačka je međunarodnoj koaliciji osigurala i izviđačke zrakoplove Tornado te jedan zračni tanker.

Mandat njemačkim snagama traje do 31. listopada, a njemačka vladajuća koalicija još se nije dogovorila hoće li ga produljiti. Mandat je dogovoren u studenom 2015. nakon terorističkih napada na Pariz.