besplatno i obavezno

Njemačka kreće u testiranja za povratnike iz rizičnih područja

23.07.2020 u 11:43

Bionic
Reading

Ministri zdravstva njemačkih saveznih pokrajina žele uvesti obvezu testiranja na koronavirus za putnike koji se vraćaju iz zemalja s velikim brojem zaraženih, javlja Njemačka novinska agencija (dpa) u četvrtak

Za te potrebe bi u zračnim lukama bili uspostavljeni centri za testiranje. Povratnici iz rizičnih zemalja koji dolaze kopnenim putem bi se trebali podvrgnuti testiranju odmah nakon dolaska u mjesto boravka.

Ova mjera se uvodi kako bi se izbjegla dvotjedna karantena za osobe koje se vraćaju iz rizičnih područja. Testiranje bi bilo obvezno i besplatno.

Neformalni dogovor koji je postignut u srijedu poslijepodne bi trebalo potvrditi na konferenciji u petak nakon dogovora s lokalnim uredima javnog zdravstva koji trebali organizirati testiranja.

Povod za uvođenje obaveznih testova za povratnike iz rizičnih zemalja je zaključak zdravstvenih ureda da se svi povratnici ne drže pravila o karanteni nakon povratka.

Od europskih zemalja Njemačka kao rizične, pored Ruske Federacije i Ukrajine, uvrštava i Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru kao i Albaniju, Kosovo i Srbiju. Na listi rizičnih EU zemalja se nalazi jedino Luksemburg.

Predsjednik Njemačke liječničke komore Klaus Reinhardt je pozdravio obavezno testiranje za povratnike iz rizičnih područja.

"Aktualni porast broja zaraženih u nekim europskim zemljama nam pokazuje da bi se zaraza i u Njemačkoj ponovno mogla rasplamsati", rekao je Reinhardt za dpa.