'PREMIJA ZA OLUPINE'

Njemačka istražuje navode o preprodaji otpisanih automobila

06.08.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Vodeći njemački političari zatražili su u četvrtak hitnu istragu nakon što je Savez njemačkih kriminologa izrazio sumnju da stari automobili koje država otkupljuje od građana u slučaju kupnje novog automobila umjesto na otpadu završavaju na istočnoeuropskim i afričkim tržištima.

'Carina, policija i državni ured za kontrolu izvoza bi trebali provoditi pojačane kontrole auto-deponija kako bi se spriječile zlouporabe', reko je povjerenik Liberalno demokratske stranke (FDP) za pitanje prometa Patrick Doering za internetsko izdanje dnevnika "Bild".

Ministar financija Peer Steinbrueck priopćio je da njegovo ministarstvo još od svibnja pojačano radi na otkrivanju slučajeva manipulacije državnim subvencijama otkupa starih i ekološki neprihvatljivih automobila, koja je uvedena početkom godine kako bi se potaknula prodaja novih automobila i smanjili negativni učinci gospodarske krize na njemačku automobilsku industriju.

Savez njemačkih kriminologa (BDK) izrazio je sumnju da je više od 50.000 automobila, koje je država u okviru akcije "Premija za olupine" otkupila od vlasnika za 2.500 eura i koji su iz ekoloških razloga bili namijenjeni recikliranju, završilo na istočnoeuropskim i afričkim tržištima rabljenih automobila.

'Nakon nanajavljenih kontrola brodova koji su s rabljenima automobilima trebali otploviti u smjeru Afrike došli smo do spoznaje da se državnim subvencijama za olupine manipulira', rekao je za televizijsku postaju ARD potpredsjednik BDK-a Winfried Albishausen.

Državni otkup automobila starijih od devet godina, akcija koja spada u vladin paket mjera za podršku njemačkom gospodarstvu, izazvao je eksplozivni porast prodaje automobila u prvoj polovini ove godine usprkos poteškoćama u kojima se nalazi njemačka automobilska industrija. Predviđena kvota od dva milijuna tzv. 'premija za olupine', po očekivanjiima ministarstva financija, trebala bi biti ispunjena do kraja jeseni.