EUROZONA

Njemačka i Francuska žele uvesti zajedničke poreze

07.12.2011 u 18:38

Bionic
Reading

Novi prijedlog iznesen je u pismu koje je francusko-njemački tim poslao predsjedniku Europskog vijeća Hermanu van Rompuyu netom prije završetka summita EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy pozvali su ostale zemlje članice eurozone na suradnju u pitanju jedinstvene porezne politike. Kako izvještava BBC, novu poreznu politiku trebalo bi na početku primjenjivati svih 17 zemalja eurozone. Novi prijedlog iznesen je u pismu koje je francusko-njemački tim poslao predsjedniku Europskog vijeća Hermanu van Rompuyu netom prije završetka summita EU.

Obje zemlje zahtijevaju promjene europskih ugovora kako bi se uvela proračunska disciplina. Forsiranje usklađivanja porezne politike već je dugo jedno od najkontroverznijih pitanja iz domene ekonomske politike zajednice. Poznato je da se Velika Britanija već godinama odupire takvom zahtjevu, dok npr. Francuska jednako dugo negoduje zbog niske stope poreza na dobit u Irskoj koja iznosi 12,5 posto.

Dvojac je također pozvao na uspostavljanje ''novog zajedničkog zakonskog okvira koji bi bio kompatibilan s unutarnjim tržištem'', a osim uvođenja zajedničke porezne politike, uključivao bi financijsku te regulaciju tržišta rada kao i politike kojima bi se poticao rast i učinkovitija upotreba europskih fondova u eurozoni.