na 13 su posto

Njemačka: Desni populist iz AfD-a gube podršku birača

22.01.2019 u 19:12

Bionic
Reading

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) gubi podršku birača s vrijednostima najnižima u posljednjih godinu dana, javlja dnevnik Bild u utorak.

„Da se sljedeće nedjelje održavaju izbori AfD bi biralo 13 posto ispitanih što je najniža vrijednost u posljednjih godinu dana i 1,5 posto manje nego u ispitivanju prije tjedan dana“, javlja dnevnik Bild pozivajući se na rezultate Instituta Insa.

Analitičari procjenjuju da se lagani gubitak podrške birača može povezati s prošlotjednom odlukom Ureda za zaštitu ustavnog poretka koji je zaključio kako je AfD stranka koju se „potencijalno treba promatrati“ zbog tendencija protiv demokratskog uređenja Njemačke.

AfD je osnovan kao stranka protivnika eura ali se u jeku izbjegličke krize profilirala zbog kritika izbjegličke politike Angele Merkel. Najpopularnija stranka je Unija CDU/CSU s 31 posto iza koje slijedi stranka Zeleni s 19,5 te socijaldemokrati s 13,5 posto. Aktualna demokršćansko-socijaldemokratska koalicija Angele Merkel prema ovim ispitivanjima ne bi imala većinu u parlamentu.

Berlin: Prosvjed pristaša najveće oporbene stranke AfD Izvor: Pixsell / Autor: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL