veći postotak

Njemačka daje azil svakom drugom podnositelju zahtjeva iz Turske

11.01.2019 u 14:07

Bionic
Reading

Gotovo pola svih zahtjeva za političkim azilom turskih državljana u Njemačkoj biva odobreno, što je značajno viši postotak u usporedbi sa zahtjevima iz drugih zemalja, priopćilo je u petak njemačko ministarstvo unutarnjih poslova

Turska nije zemlja sigurnog porijekla. Za turske državljane koji misle drugačije situacija se pogoršava iz dana u dan“, rekla je političarka stranke Ljevica turskog porijekla Sevim Dagdelan, koja je kao zastupnica Bundestaga i postavila upit ministarstvu unutarnjih poslova.

Ona je optužila njemačku vladu da surađuje s režimom predsjednika Tayyipa Recepa Erdogana.

„Njemačka vlada djeluje nesavjesno kada Erdoganov režim podržava gospodarski i šalje mu oružje, dok istodobno pruža azil osobama koje od tog istog režima bježe u Njemačku“, rekla je Dagdelen.

Porast broja podnositelja zahtjeva za azilom iz Turske se drastično povećao nakon neuspjelog pokušaja puča 2016. godine.

Prije 2016. godišnje je u Njemačkoj azil tražilo oko 1.800 turskih državljana, pri čemu se uglavnom radilo o etničkim Kurdima.

Godine 2018. je u razdoblju od siječnja do kraja studenog azil zatražilo 10.075 državljana Turske.

Najvećim dijelom se to odnosi na građane koje turske vlasti optužuju za suradnju s propovjednikom Fatulahom Guellenom, kojeg Ankara smatra odgovornim za neuspjeli puč.