MIROVNA MISIJA

Njemačka 2011. povlači svoje vojnike iz Afganistana

16.12.2010 u 14:16

Bionic
Reading

Njemačka će potkraj 2011. početi postupno smanjivati broj vojnika Bundeswehra u mirovnoj misiji u Afganistanu, a potpuno ih povući 2014, rekao je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u obraćanju parlamentu

'Mogu pouzdano najaviti da ćemo potkraj 2011. prvi put smanjiti broj vojnika u Afganistanu', rekao je ministar i potpredsjednik njemačke vlade podnoseći Bundestagu vladino izvješće pod nazivom 'Napreci i izazovi u Afganistanu'.

Istodobno je najavio da bi od 2014. odgovornost za sigurnosno stanje u Afganistanu trebale potpuno preuzeti afganistanska policija i vojska.

Westerwelle je, međutim, otvorio mogućnost da njemački vojni i policijski instruktori ostanu i nakon 2014, no oni ne bi sudjelovali u borbenim akcijama.

'Mi u Afganistanu branimo vlastitu sigurnost i stoga je naša misija ispravna. No ispravno je isto tako da ta misija ne može vječito trajati', zaključio je Westerwelle.

O stanju u Afganistanu Westerwelle je rekao da 'pored mnogo svijetlih točaka ima i mnogo sjena'.

Trenutačno je u sklopu mirovne misije pod vodstvom NATO-a oko 4600 vojnika Bundeswehra, raspoređenih uglavnom na sjeveru zemlje.