petar škorić

Njegov pokušaj sjedenja na dva stolca zasad je najzabavniji trenutak izbora u HDZ-u: Tko je uopće 'preletač' kojeg je Gotovina smjestio u legendu?

13.02.2020 u 13:49

Bionic
Reading

Dvije su mogućnosti zašto je šef splitskog HDZ-a Petar Škorić naglo odustao od navodne politike nesvrstanosti i otvoreno podržao Andreja Plenkovića na izborima za predsjednika stranke. Prvi je činjenica da su se u srijedu navečer u splitskom sjedištu HDZ-a okupili svi viđeniji članovi i otvoreno se svrstali u taj blok, pa je shvatio da nema šanse nego pridružiti im se, a drugi tvrdnja da mu je sugerirano kako članovi koji ne podržavaju vodstvo stranke u budućnosti neće imati povjerenje za vođenje važnih institucija - recimo, Županijske uprave za ceste

A Škorić, inače i saborski zastupnik, potpredsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i član još nekoliko drugih odbora, potpredsjednik Gradskog vijeća Splita i šef gradskog HDZ-a, upravo u Županijskoj upravi za ceste (ŽUC) prima plaću, što je zanimljiv izbor s obzirom na to da je imao mogućnost zatražiti i da bude prijavljen u Saboru.

Po službenoj verziji njegove imovinske kartice, primanja ravnatelja ŽUC-a iznose 16 tisuća kuna mjesečno, plus još 3100 kuna mjesečno u drugim naknadama.

Njegov ovotjedni pokušaj sjedenja na dva stolca zasad je najzabavniji trenutak HDZ-ovih unutarstranačkih izbora: Škorić je najprije objavio da kreće u kandidaturu za potpredsjednika stranke, potom da se neće svrstavati ni u jedan blok, zatim je ipak otvoreno kazao da se zalaže za promjenu smjera HDZ-a i vraćanje demokršćanstvu 'jer neke stvari ne funkcioniraju', a onda su se potpisne liste s njegovim imenom pojavile i na web stranici trojca Kovač - Stier - Penava.

  • +21
U Splitu je nedavno obilježena 30. obljetnica osnutka gradskog odbora HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Pa je u srijedu navečer Škorić na svom Facebooku objavio da će se za demokršćanska načela zalagati tako što će ipak podržati Plenkovića, da bi se odmah pojavili snimci kidanja potpisnih lista s njegovim imenom. On je zasad izabrao opciju bježanja od javnosti i medija, očito u nadi da će vrijeme pregaziti njegov salto mortale i da zbog njega neće imati problema s prikupljanjem 6400 potpisa, koliko mu treba za kandidaturu za potpredsjednika.

Glavni gradski kadrovik

Petar Škorić (47) ključni je akter na splitskom političkom nebu već nekoliko godina, otkako je preuzeo HDZ i potom pobijedio na lokalnim izborima - doduše s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom, kojega mu je nametnuo upravo Plenković. Već treću godinu traje neobični dualizam u kojemu su njih dvojica u latentnom sukobu, a u jednadžbu je istodobno uključen Željko Kerum kao glavni koalicijski partner. Škorić je s jedne strane zadužen za pregovore s njim - dapače u Kerumovoj Rogoznici koalicija je i sklopljena, na sastanku bez Opare - a s druge strane zadužen je za pokušaje kontrole navodno neobuzdanog gradonačelnika.

Puno stvari u tom odnosu ne štima, ali sve skupa ipak nekako klapa, evo, gotovo tri godine.

U kuloarima Škorić glasi za glavnog gradskog kadrovika jer je praktički nemoguće zauzeti ozbiljniju poziciju u javnom sektoru bez njegova blagoslova. Njegova supruga inače je zaposlena u Splitsko-dalmatinskoj županiji kao 'savjetnica za objavu akata i županijskih izdanja', dok mu je brat nedavno zaposlen u državnoj tvrtki Plovput, bez natječaja. Splitski vijećnik Jakov Prkić izračunao je iz javno dostupnih podataka da obitelj Škorić samo iz javnih izvora mjesečno zarađuje više od 30 tisuća kuna.

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici naš glavni junak jedan je od aktera velikog loma prije dvije godine, kad se odlučivalo o ratifikaciji Istanbulske konvencije: ne samo da je kao saborski zastupnik glasao protiv, nego je i na terenu prethodno snažno agitirao, što mu je Plenković navodno jako zamjerio i otad su veze vrlo krhke i najčešće se opisuju izrazima poput 'nemilost' ili 'oponiranje', ovisno o kojoj optici je riječ.

Od Gotovinine etikete do recentnih bisera

Škorić je u Splitu završio upravno pravo, u Zagrebu diplomirao, potom i magistrirao novinarstvo, premda postoje određene teškoće oko pronalaska njegova magistarskog rada u internetskoj bazi Nacionalne sveučilišne knjižnice. Odradio je rat i zaslužio čak sedam državnih odličja i čin bojnika u pričuvi - ali i nesretnu doskočicu 'Škoriću, di je križ?', kad se Ante Gotovina izvikao na njega na kninskom sastanku poslije Oluje i proglasio ga 'nesposobnom budaletinom'.

Potom još neko vrijeme ostaje u sustavu Hrvatske vojske, a onda prelazi u tek osnovanu Državnu upravu za zaštitu i spašavanje te postaje njezin prvi pročelnik u Splitu. Nedugo zatim uspinje se u stranačkoj hijerarhiji, pa osvaja i Županijsku upravu za ceste - i to tako što su se uvjeti natječaja ponešto prilagodili njegovoj diplomi društvenog usmjerenja. Ondje je i danas.

  • +6
Petar Škorić Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Petru Škoriću pamti se prostački napad na novinarku Maju Sever i tvrdnja da ona 'mrzi sve hrvatsko', zbog koje se ispričao, ali i bizarno obrušavanje na glumicu Pamelu Anderson, koja 'protiv Hrvatske vodi specijalni rat', te nedavna najava da će na predsjedničkim izborima 'Split pokazati da je hrvatski' tako što neće glasati za Zorana Milanovića. Nije se pokazala točnom.

Česti su i njegovi istupi na društvenim mrežama u kojima bistri nacionalnu politiku i raspreda o ideološkim pitanjima, ali i kritike da bi se više trebao posvetiti cestama, kad već prima plaću za to.