KONAČNO ZAPLOVILA GOLUBICA

Nizozemski trajekt prevezao prve putnike preko Dunava

01.12.2010 u 14:33

Bionic
Reading

Riječni trajekt Golubica, koji je Vukovaru donirala nizozemska Vlada, prvog je dana prosinca i službeno zaplovila dunavskim vodama i s hrvatske na vojvođansku stranu i obrnuto prevezla prve putnike

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, zajedno s najbližim suradnicima, bio je uz Vukovarca Đorđa Čalića, prvi putnik Golubice, a na drugoj ga je obali dočekao Tomislav Bogunović, načelnik vojvođanske općine Bač.

'Kad nam je početkom studenog na povijesni susret s predsjednikom Josipovićem upravo Golubicom u Vukovar stigao Boris Tadić, rekao sam da s njime dolazi i moj, ali i prijatelj Vukovara, Tomislav Bogunović. Upravo sam njemu u posjet došao trajektom simbolična imena, ali i na dar donio vučedolsku golubicu – simbol mira i prijateljstva. Na kraju, moj je prijatelj Bogunović i odabrao ime za trajekt', rekao je Sabo.

Trajekt Golubica, vrijedan milijun eura, početkom je listopada Rajnom, Majnom i Dunavom pristao u Vukovaru. Plovilo je dugo 15,6 i široko šest metara, nosivosti sedam tona i kapaciteta 20 putnika, odnosno dva automobila. Predan je u vlasništvo grada Vukovara, koji je trajekt proslijedio na upravljanje poduzeću Komunalac da bi se njime mogli prevoziti putnici, njihovi bicikli, motocikli i automobili, između Vukovara i sela Vajska u općini Bač na drugoj obali Dunava.

Sve donedavno dvije dunavske obale spajao je privremeni trajekt, posuđen u Osijeku, no njime su se mogli prevoziti samo putnici.

'Početak prometovanja trajekta nova je prekretnica u ionako dobrim odnosima Vukovara i Bača. Dokaz je to da otvorena pitanja možemo riješiti i lokalnom diplomacijom, odnosno da na lokalnoj razini možemo i moramo rješavati probleme običnih ljudi', rekao je načelnik Bogunović.
Trajekt Golubica plovit će tri puta dnevno na relaciji Vukovar – Vajska – Vukovar, u devet, 12 i 15 sati.

Putnik će plaćati sedam kuna za prijevoz, za bicikl dodatnih 10 kuna, motocikl 15, a za automobil još 20 kuna. Trajekt neće prometovati državnim praznicima i blagdanima.