TAKO TO IDE

Nizozemski šef diplomacije dao ostavku zbog laži o Putinu

13.02.2018 u 18:54

Bionic
Reading

Nizozemski ministar vanjskih poslova Halbe Zijlstra u utorak je podnio ostavku nakon što je uhvaćen u laži oko navodnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije 12 godina

Zijlstra je svoju odluku o ostavci objavio u parlamentu u Den Haagu.

"Živimo u zemlji u kojoj je istina važna. Stoga ne vidim drugu opciju nego da podnesem ostavku", rekao je Zijlstra, koji je na funkciji šefa diplomacije bio manje od 4 mjeseca.

Sada već bivši šef diplomacije je tvrdio da je bio nazočan kao gost u Putinovoj vikendici 2006. kada je ruski čelnik izgovorio kontroverznu izjavu o "Velikoj Rusiji". Zijlstra je potom upozorio na opasnost ruske agresije.

No, u ponedjeljak je Zijlstra priznao listu De Volkskrank da nije direktno čuo tu Putinovu izjavu već iz druge ruke.

Premijer Mark Rutte je njegovo krivo predstavljanje tog susreta nazvao "velikom pogreškom".

Tijekom predizborne kampanje prije dvije godine, Zijlstra je rekao da je 2006. bio u Putinovoj dači kada je čuo vođu Kremlja kako govori o planovima za "Veliku Rusiju" koja bi uključivala neke od ruskih susjeda.

"Jasno sam čuo Putinov odgovor na pitanje o onome što je smatrao Velikom Rusijom", rekao je Zijlstra na tadašnjem okupljanju Narodne stranke za slobodu i demokraciju, koja vodi novu nizozemsku vladu.

  • +15
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

"Kazao je kako bi to uključilo Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu i baltičke države, a Kazahstan 'bi bilo lijepo imati'", rekao je u Zijlstra svom govoru koji je zabilježen na snimci.

U ponedjeljak je priznao da nikada nije bio na sastanku s Putinom i da je čuo te komentare od drugih osoba. Zijlstra je to priznao prije sastanka u srijedu s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim.