ŠOK, LJUTNJA I NEVJERICA

Nizozemski partneri otkazali suradnju HHO-u

12.03.2009 u 17:06

Bionic
Reading

Nizozemska humanitarna organizacija Dutch Council for Refugees i Nizozemsko veleposlanstvo u Zagrebu otkazali su suradnju s Hrvatskim helsinškim odborom na projektu vezanom uz medijsko praćenje azilantske problematike u Hrvatskoj zbog kašnjenja na realizaciji ugovornih obveza iz projekta, koji financira Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske. HHO je zbog takvog poteza Nizozemcima uputio oštre riječi

HHO je, naime, 2007. potpisao ugovor o tome da će u okviru tog projekta pratiti hrvatske medije i pripremati izvještaje o odnosu hrvatskog društva prema azilantima. Partnerske organizacije na tom projektu bile su Hrvatski pravni centar i Crveni križ, a upravo spomenute organizacije i njihove predstavnike, Goranku Lalić i Tina Gazivodu, Ivan Zvonimir Čičak, zamjenik predsjednika HHO-a optužuje da su radili na štetu HHO.

U vrijeme previranja u HHO-u, Lalić (koja je istovremeno radila u Hrvatskom pravnom centru) i Gazivoda (koji je istovremeno direktor Vladina Centra za ljudska prava), iako su se predstavljali kao njezini članovi, nisu, navodi se u priopćenju HHO-a, obavijestili rukovodstvo te organizacije o projektu vezanom za azilante.

Ivan Zvonimir Čičak u svojem dopisu voditeljici projekta za azilante u Nizozemskom vijeću za izbjeglice (Dutch Council for Refugees) optužuje Goranku Lalić da je držala HHO u neznanju u vezi ovog projekta i da ga je doslovno kidnapirala u korist jedne od organizacija, koja nastavlja provoditi projekt zahvaljujući nizozemskim donatorima. Također, u svom je dopisu za gubitak financijske potpore za projekt prozvao i nizozemsko veleposlanstvo u Zagrebu, koje je, kako tvrdi Čičak, proteklih šest mjeseci opetovano sudjelovalo u odlukama što su bile na štetu Hrvatskog helsinškog odbora.

Povrijeđen zbog gubitka potpore, Čičak je u pismu istaknuo kako će, unatoč ovoj prepreci, HHO svojim sredstvima nastaviti raditi na problemima azilanata u Hrvatskoj, te da vjeruje da će taj posao obaviti bolje nego novi nizozemski partneri.

Nizozemce je prozvao jer HHO-u nisu odali priznanje što su njegovi članovi tijekom 1990-ih riskirali život kako bi pomogli svojim srpskim sugrađanima. Na koncu je nizozemskoj vladi spotaknuo i odgovornosti za genocid u Srebrenici.