različiti scenariji

Nizozemske vlasti planiraju kako vratiti kući 900 studenata iz talijanskih Alpi sa skijanja

05.03.2020 u 16:11

Bionic
Reading

Nizozemske zdravstvene vlasti u četvrtak su rekle da žurno pripremaju plan za skorašnji povratak grupe od 900 studenata sa skijanja u sjevernoj Italiji

Njihov boravak na sjeveru Italije, gdje se zaraza koronavirusom najviše proširila, potaknuo je strah od većeg širenja virusa u Nizozemskoj, gdje je trenutno 38 osoba zaraženo koronavirusom.

“Naporno se pripremamo za različite scenarije”, rekla je Reutersu glasnogovornica lokalne zdravstvene službe Hanneke Mensink.

Među mogućim scenarijima razmatra se i onaj o nadzoru ili testiranju svih studenata koji se vrate iz Italije. Mensink je rekla da je prerano reći hoće li se zdravstveno osoblje baviti potencijalno oboljelima odjednom, budući da ih ima toliko puno.

Očekuje se da će se studenti, svi članovi bratstva Vindicat iz sjevernog nizozemskog grada Groningena, vratiti kući u nedjelju, nakon što su proveli tjedan dana u Sestriereu u talijanskim Alpama, oko 100 kilometara od Torina.

Tijekom njihova boravka, nizozemska vlada je u utorak promijenila svoje putne savjete za regiju, rekavši da bilo koji put u sjevernu Italiju treba biti otkazan osim ako se ne radi o apsolutnoj nužnosti.

Zdravstvene vlasti u Groningenu, međutim, već su upozorile da se ne putuje i prije nego što se grupa u subotu uputila na put, rekla je Mensink.

“Podijelili smo s njima zabrinutost, no oni su svejedno odlučili otputovati. Ovo je bila njihova odgovornost.”

Mensink je rekla da su u dnevnom kontaktu s grupom i da se još uvijek nitko od putnika nije potužio na znakove zaraze koronavirusom.

Nacionalni zdravstveni institut u utorak je savjetovao članovima grupe da pomno prate svoje zdravlje u nadolazećim tjednima i da se izoliraju od drugih ako oni razviju bilo kakve simptome zaraze koronavirusom.