TERORISTIČKE PRIJETNJE

Nizozemska zadržala jednog od 12 uhićenih Somalaca

28.12.2010 u 16:14

Bionic
Reading

Svi osim jednog od dvanaestorice Somalaca, uhićenih na Badnjak zbog terorističke prijetnje, pušteni su na slobodu, objavili su u utorak nizozemski državni odvjetnici

Istražni sudac odlučio je u utorak da 29-godišnji muškarac somalskog podrijetla ostane u pritvoru još tri dana dok traje istraga.

Dvojica Somalaca u dobi od 47 i 44 godine i dalje se smatraju osumnjičenicima, ali nema dovoljno dokaza da bi im se produžio pritvor, kažu državni odvjetnici. Za ostalu devetoricu utvrđeno je da nemaju nikakve veze s terorističkim aktivnostima, dodaju.

Policija je 12-članu skupinu uhitila 24. prosinca u Rotterdamu, nakon dojave AIVD-a, nizozemske tajne službe.

Policija nije pronašla eksploziv i oružje u premetačinama koje su provedene istodobno s uhićenjima, iako je AIVD upozorio da je riječ o izravnoj prijetnji.

List De Telegraaf prenosi u utorak kako su uhićenici osumnjičeni da su planirali oboriti vojni helikopter. Pozivajući se na pouzdan izvor iz AIVD-a, list prenosi da im je meta bila vojna baza Gilze-Tijen na jugu Nizozemske. Navodno su napad trebali izvesti raketnim bacačem koji je trebao biti uvezen iz Belgije, Danske ili neke druge europske države.