prosvjedi se nastavljaju

Nizozemska vlada neće povući odluku o policijskom satu

26.01.2021 u 18:49

Bionic
Reading

Nizozemska vlada je priopćila u utorak da neće povući odluku o uvođenju policijskog sata u suzbijanju pandemije covida-19, unatoč neredima koji potresaju zemlju od njezina stupanja na snagu u subotu navečer. "Ne možete kapitulirati pred ljudima koji razbijaju izloge trgovina", rekao je ministar financija Wopke Hoekstra, prenosi nizozemska novinska agencija ANP. Ocijenio je da za nerede nisu krivi legitimni prosvjednici, nego "ološ".

Nizozemska policija je u utorak izvijestila da je uhitila najmanje 184 osobe zbog sudjelovanja u nasilnim neredima koji traju već treću noć zaredom i najgori su u zadnjih četrdeset godina.

Najmanje je deset policajaca ozlijeđeno u najnovijim sukobima s izgrednicima koji su u ponedjeljak navečer pljačkali trgovine i palili automobile u više gradova diljem zemlje, pa tako u Rotterdamu, Amsterdamu i Den Haagu.

I ministar pravosuđa Ferd Grapperhaus rekao je za ANP da vlada neće odustati od te mjere, ocijenivši da je policijski sat nužan u borbi s novim koronavirusom.

Neredi su počeli odmah nakon uvođenja policijskog sata, što je prva takva mjera u zemlji nakon Drugog svjetskog rata.

Većina stanovnika Nizozemske poštuje policijski sat tijekom kojega građani ne smiju izlaziti iz kuće od 21,00 do 4,30 sati, piše agencija France presse.

  • +3
Neredi u Nizozemskoj Izvor: EPA / Autor: MARCO DE SWART

"Možemo potvrditi najmanje 184 uhićenja", rekao je za France Presse glasnogovornik policije Sherlo Esajas. Policija navodi da je u nedjelju uhitila 250 ljudi i da su moguća druga uhićenja.

Premijer Mark Rutte osudio je u ponedjeljak "kriminalno nasilje", istaknuvši da je ono neprihvatljivo te da "99 posto Nizozemaca podupire restrikcije".