OŠTRA OSUDA NAPADAČA

Nizozemska traži nadzor RH zbog strave u Splitu!

13.06.2011 u 12:06

Bionic
Reading

Na sjednici savjetodavnog vijeća projekta potpore pravosudnom sektoru u Karlovcu govorilo se o subotnjem događaju u Splitu, izvještava HRT

Nizozemska veleposlanica Stella Ronner-Grubačić oštro je osudila napad na sudionike gej parade te cijeli događaj ocijenila zastrašujućim. Ljudska su prava, istaknula je, itekako važan dio poglavlja 23, čije zatvaranje tek slijedi.

Kraljevina Nizozemska svakako će tražiti nadzor i nakon zatvaranja pregovora, tijekom cijelog postupka ratifikacije, sve do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Mislim da događaji poput subotnjeg u Splitu pokazuju da je taj nadzor potreban, izjavila je veleposlanica Ronner-Grubačić.

Stella Ronner-Grubačić odlično poznaje regiju, a funkciju veleposlanice Nizozemske u Hrvatskoj preuzela je prošlog ljeta. Ranije je izjavila da Nizozemska podržava ulazak Hrvatske u EU, no uz jasno stajalište da sve zemlje koje žele postati članice moraju ispuniti sve uvjete za članstvo. Tek kada se to dogodi, Nizozemska će podržati ulazak RH u EU.

U Nizozemskoj, ratifikacija pristupanja Hrvatske u EU može trajati dugo - u slučaju Rumunjske i Bugarske, radilo se o gotovo 18 mjeseci.