NIŠTA PRIJE 2012.

Nizozemska protiv Bugarske i Rumunjske u Schengenu

09.06.2011 u 14:41

Bionic
Reading

Nizozemska vlada izjasnit će se 2012. o zahtjevu Bugarske i Rumunjske da uđu u schengenski prostor bez unutarnjih graničnih kontrola, rekao je u četvrtak nizozemski ministar za imigraciju Gerd Leers

'Još je prerano za donošenje odluke i nesumnjivo će trebati neko vrijeme prije nego je budemo mogli donijeti', rekao je ministar dan nakon što je Europski parlament izrazio potporu ulasku Bugarske i Rumunjske u Schengen.

Za ulazak u Schengen potrebna je jednoglasna odluka svih 26 zemalja članica. 'Tražimo od novih zemalja da učinkovito kontroliraju naše zajedničke granice i da pravosudne reforme u Bugarskoj i Rumunjskoj budu učinkovite i nepovratne', dodao je.

Europska komisija trebala bi u srpnju objaviti izvješće o reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije u tim dvjema zemljama. 'Pozorno ćemo proučiti to izvješće', rekao je Leers, istaknuvši da će nizozemskoj vladi za odluku trebati 'neko vrijeme'.

Probno razdoblje trebalo bi trajati do idućeg izvješća Europske komisije, predviđenog za 2012., doznaje se iz nizozemskih izvora.