OSUMNJIČENI NALOGODAVAC UBOJSTVA

Nizozemska kraljica na udaru UN-a i zastupnika zbog susreta sa saudijskim princem

01.07.2019 u 22:06

Bionic
Reading

Posebna izvjestiteljica UN-a za ljudska prava Agnes Callamard pridružila se u nedjelju nizozemskim zastupnicima koji su kritizirali nizozemsku kraljicu Maximu zbog susreta sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom na marginama samita G20 u japanskoj Osaki

Callamard je u razgovoru za list Algemeen Dagblad izjavila kako je 'više nego razočarana' time što nizozemska kraljica u razgovoru sa saudijskim princem nije postavila pitanje ubojstva saudijskog novinara Džamala Hašodžija.

'Jedno je sastati se s tim čovjekom, a drugo pritom šutjeti', kazala je Callamard.

Nizozemska kraljevska kuća potvrdila je da je došlo do susreta, dodajući kako je kraljica imala tu obavezu s obzirom na to da će Saudijska Arabija biti domaćin idućeg samita skupine G20.

Saudijski centar za međunarodne komunikacije objavio je fotografiju sastanka na društvenim mrežama, napisavši kako su 'na stolu bile brojne teme'.

Džamal Hašodži od rujna 2017. bio je stalni kolumnist uglednog Washington Posta te povremeni politički komentator za Al Jazeeru, BBC, Dubai TV i MBC. U rujnu 2017. pobjegao je iz Saudijske Arabije, a kao razlog je naveo to da mu je država zabranila korištenje društvene mreže Twitter. Bio je poznat po kritiziranju saudijske državne politike i princa Muhameda bin Salmana, a protivio se i vojnoj intervenciji u Jemenu.

Ubijen je 2. listopada prošle godine na izrazito mučki način u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Nedugo potom CIA je objavila dokument baziran na dokazima koji upućuju na to da je upravo saudijski princ Bin Salman naručio Hašodžijevo ubojstvo, ali je nekoliko dana kasnije američki predsjednik Donald Trump opovrgnuo to.