32 DJECE U DVIJE GODINE

Nizozemci istražuju sumnjive smrti u katoličkoj školi

17.08.2011 u 17:29

Bionic
Reading

Premda je slučaj star 60 godina, komisija nizozemske vlade istražuje sumnjivo visok broj smrtnih slučajeva u školi Sv. Josipa, katoličkog internata za psihološki oboljele dječake u kojem je između 1952. i 1954. umro zapanjujuće velik broj đaka – njih 34

Premda istraga tek treba pokazati radi li se o ubojstvima ili nekom drugom uzroku smrti, komisija nizozemske vlade uhvatila se u koštac s misterijem katoličke škole za psihološki oboljele dječake Sv. Josip u gradiću Heel, gdje je u razdoblju od dvije godine umrlo 32 učenika. Da stavimo stvari u kontekst, godišnje ih se upisivalo 60, prenosi Wall Street Journal

Katolička je crkva u Irskoj i Njemačkoj u posljednje vrijeme posebno uzdrmana dokazima seksualnih zlostavljanja koje je počinilo svećenstvo te pokušaja njihova prikrivanja kako u lokalnim biskupijama tako i u Vatikanu, a i Nizozemska je stavila stvari na čistac pobrojavši oko dvije tisuće slučajeva zlostavljanja djece unutar crkvenih krugova od 1945. do danas. Priča oko škole sv. Josipa predstavlja pak jedinstveno poglavlje, jer se radi o neobjašnjenoj smrti polovice jedne generacije đaka u vremenu od 1952. do 1954. godine.

Pretpostavlja se da će istraga biti završena za nekoliko mjeseci, no posljedice će biti isključivo utvrđivanje činjenica. Naime, za eventualni zločin, ako je riječ o ubojstvima, ne može nitko odgovoarati jer se primjenjuje nizozemski kazneni zakon iz pedesetih gdje za ubojstvo nastupa zastara nakon 18 godina. 'Moramo poštivati pravila kakva su vrijedila u to vrijeme', rekao je Eugene Baak, glasnogovornik javnog tužitelja, no rezultati će biti obznanjeni javnosti. Dakle, neće biti kaznenih optužnica, no mogle bi se otvoriti civilne parnice.

Zabrinjavajući je podatak taj da, premda su se brojni smrtni slučajevi pojavljivali u izvještajima lokalne biskupije, inspektora rada i katoličke agencije za zaštitu djece, nitko nije kontaktirao s tužiteljstvom.

Inače, nizozemska komisija za zlostavljanu djecu predložila je da crkva za svaki dokazani slučaj isplati žrtvi 100.000 eura. Za sada crkva nije odgovorila hoće li tako i postupiti.