NE IZLAZITE NA MORE!

Niz akcija spašavanja stranaca i 'domaćih'

12.10.2009 u 21:11

Bionic
Reading

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru sa sjedištem u Rijeci (MRCC) koordinirala je tijekom dana nizom akcija traganja i spašavanja nautičara i ribara koji se nisu pridržavali upozorenja da zbog loših vremenskih uvjeta, a prvenstveno udara sjevernog vjetra i do 150 kilometara na sat, ne izlaze na more

ZAGREB - Kako je izvijestilo večeras Ministarstvo mora, oko 13,30 sati Jedrilica "Calipso" nasukala se kod rta Zaglav na otoku Cresu, a dva njemačka bračna para spašena su brodicom Lučke ispostave Cres uz velike valove i jak vjetar oko 15,30 sati te su prevezeni u autokamp u Martinščici.

Kod rta Sveta Eufemija na otoku Rabu nasukala se njemačka jahta "Lutti 5" oko 13 sati s njemačkim bračnim parom s djetetom, a posadu je s obale spasila policija oko 15 sati te su zbrinuti u hotelu.

Jedrilica "Uni qua" ostala je bez pogona oko 14,30 sati kod Premude te ju je zadarska Lučka kapetanija uslijed orkanske bure telefonski navodila u sigurnu luku, gdje je posadu od četiri njemačka državljana spasila brodica pomorske policije oko 16 sati.

Oko 15,35 sati poziv u pomoć uputila je jedrilica "Monika" koja je s dvoje njemačkih i dvoje austrijskih državljana ostala bez pogona i sa slomljenim jedrom kod svjetionika Veli Rat na Dugom otoku. Zbog teških vremenskih uvjeta ni policija ni lučka kapetanija nisu mogle dotegliti jedrilicu, a posada je u više navrata odbila napustiti plovilo. Vlasnik jedrilice, čarter tvrtka Vito nautica iz Pule, organizirala je pomoć privatne tvrtke za spašavanje plovila, te je akcija još uvijek u tijeku.

Jedrilica "Perseus 2" ostala je kod Suska bez pogona sa slomljenim jarbolom oko 17 sati, a petero švicarskih državljana pristalo je napustiti jedrilicu te je u spašavanje poslan najbliži brod, tanker "Sepen". Svi su spašeni i tankerom Sepen na putu su za Rijeku.

Tijekom regate Murter-Kornati oko 17,10 sati prijavljen je nestanak jedrilice s mađarskim skiperom i petero djece, također mađarskih državljana. U potragu su isplovila plovila pomorske policije i Lučke kapetanije Šibenik, no iz regatnog odbora javili su da je jedrilica uplovila u luku Biograd.

Dvojica ribara isplovila su oko 14 sati iz Zablaća kod Šibenika prema otočiću Komorica, gdje im se izgubio trag. Večeras je javljeno da su na Zlarinu, odakle će biti prebačeni na remorker "Delta" tvrtke Brodospas koji je poslala kapetanija.

Iz Ministarstva napominju da su svi ribari i nautičari danas oko 9,30 sati upozoreni putem lokalnih radio postaja da zbog loših vremenskih uvjeta ne izlaze na more.