OBLJETNICA ZLOČINA U VOĆINU

Nitko nije odgovarao za masakr 47 civila

13.12.2009 u 14:25

Bionic
Reading

Više od 500 hodočasnika, hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca i građana, danas je hodočastilo u biskupijsko svetište Voćin u kojemu se 13. prosinca ratne 1991. dogodio jedan od najkrvavijih zločina nad civilima u Domovinskom ratu

Prilikom oslobađanja Papuka 13. prosinca, hrvatske su snage zatekle 47 mrtvih civila koje su srpski pobunjenici, prije nego što su pobjegli s ovog područja, masakrirali.

'Ovo je treće hodočašće u Hrvatskoj koje organizira HVIDR-a, a sve s ciljem da se žrtve Domovinskog rata, koje su svoje živote ugradile u temelje slobodne i nezavisne Hrvatske, nikada ne zaborave. Tražimo da hrvatska pravna država bude učinkovitija i da pronađe zločince koji su ubili ove nedužne civile', javio je u Voćinu Josip Đakić, predsjednik HVIDR-a.

Na spomenik poginulima vijence su položili i odali im počast predstavnici lokalne uprave i samouprave, vojske, policije, udruga iz Domovinkog rata i ministar Tomislav Ivić koji je na komemoraciji potvrdio da hrvatski vitezovi i hrvatski branitelji neće biti nikada zaboravljeni.

U župnoj crkvi Bl. Djevice Marije – Gospe Voćinske, svetu misu potom je služio požeški biskup Antun Škvorčević, piše Večernji.hr.