BEBIĆ O JAMČEVINI ZA SANADERA

'Nitko neće odlučivati tko je moj prijatelj'

18.10.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Da je sud jučer odobrio zahtjev Ive Sanadera za puštanje na slobodu, predsjednik Sabora Luka Bebić pružio bi pomoć svom prijatelju i pomogao u pronalaženju sredstva za jamčevinu. Upravo zbog takve namjere Bebić se našao na udaru kritika, a poneki su mu komentatori spočitavali da na taj način, zbog svoje funkcije, zapravo vrši pritisak na pravosuđe. Danas je stigao odgovor i od samog Bebića

'Nije upitna moja želja da, ukoliko sud odobri, sudjelujem u skupljanju sredstava za jamčevinu. Postoji zakonska mogućnost da se netko pusti iz pritvora i da se brani sa slobode. Ni u jednom ni u drugom slučaju nije prekršen zakon. Ukoliko bi sud odobrio takvu odluku, onda bih sudjelovao u tome kao građanin i prijatelj gospodina Ive Sanadera. Danas sam čuo za neke komentare da bi neki ograničili moja ustavna prava čovjeka i građanina zato što sam predsjednik Sabora. Ja sam predsjednik Sabora, ali mi nitko ne može suspendirati nijedno moje ustavno pravo. Pogotovo oni koji danas komentiraju da bi trebao gospodin Sanader biti u zatvoru zbog političkih razloga. A ja se pozivam na 28. članak hrvatskog Ustava (op. a. - svatko je nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja) koji nitko nema pravo ne poštivati, a mnogi koji osporavaju moju nakanu u ovoj kampanji jako su sudjelovali kršenju 28. članka Ustava. To, izgleda, nikoga na zanima. Želim kao građanin imati sva prava', pojasnio je Bebić novinarima nakon što su ga priupitali kakve su bile reakcije HDZ-ovaca na vijest da je ponudio pomoć za Sanaderovu jamčevinu.

Kazao je da nije čuo nikakvu zamjerku na svoj račun, no novinari su mu rekli da neki neimenovani HDZ-ovci kažu da je svojom namjerom pokušao poništiti sve ono što su Vlada i DORH napravili po pitanju borbe protiv korupcije.

'Jesam već rekao da je netko prav ili kriv? Kako to da stalno zaboravljate 28. članak Ustava? Kako to? Kako netko može napisati da netko mora ostati u zatvoru zbog političkih razloga? To vas ne brine? Jesam li ja ikad tvrdio da je netko nevin ili kriv? Nikada, ni u javnosti ni bilo kako. Međutim, neće mi nitko odlučivati tko je moj prijatelj, a prijatelji se poznaju u teškim situacijama. A ne, kada je netko na vlasti, ima sto prijatelja, a zapravo nema nijednog', zaključio je Bebić

Za komentar smo priupitali i HNS-ovu Vesnu Pusić i SDP-ovu Milanku Opačić, no one to nisu htjele komentirati.

'Predsjednik Bebić nije nikada krio svoje prijateljstvo s bivšim premijerom i nikada nije krio da je spreman založiti i svoj ugled, a sada smo vidjeli i svoju imovinu, da bi pomogao Sanaderu da dokaže svoju nevinost u koju i sam Bebić vjeruje. To je, što se mene tiče, bilo očekivano da će on učiniti, a drugo je pitanje koliko je to spojivo s njegovom funkcijom predsjednika Sabora', kratko je prokomentirao SDSS-ov Milorad Pupovac.