SINDIKATI PORUČUJU

Nitko ne valja, osnovat ćemo stranku!

17.08.2010 u 12:37

Bionic
Reading

Ako Vlada rebalansom smanji plaće za deset posto, školska godina neće početi, jednoglasno su danas zaključili predstavnici triju sindikata, dok je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i obrazovanja, poručio i da ne isključuje osnivanje političke stranke

Ribić je na današnjoj konferenciji za novinare otkrio da nade polaže u SDP, no samo ako se ta stranka promijeni, tj. postane uistinu socijaldemokratska, a ne liberalna, kakva je sada, pojasnio je Ribić.


Pozvao je predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da se 'vrati među radnike i rukuje se s njima'. 'Treba nam stranka koja će štititi radnike i rad, a takve nema. SDP je liberalan, HNS-u je na čelu krupni kapitalist, a Hrvatska demokratska zajednica je najmanje demokratska stranka', kaže Ribić i dodaje da će 'sindikati morati stati sami iza sebe'.

S obzirom na to da sindikati i dalje tragaju za 'političkim osloncem, a ne vide ga ni u jednoj stranačkoj opciji', Ribić ne isključuje mogućnost da sindikati osnuju vlastitu stranku. Ako se SDP i HDZ ne promijene, kaže da svoju šansu vide u Stjepanu Mesiću, ako se ponovno uključi u aktivnu politiku, a Ribić posebne nade polaže u predsjednika HSLS-a Darinka Kosora, koji je u posljednje vrije povukao politički samoubilačke poteze. 'Možda zasjaji zvijezda Jadranka Kosora, pardon Darinka', zbunio se Ribić.

POČETAK ŠKOLSKE GODINE UPITAN

Vertikala sindikata obrazovanja - Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja, Nijaz Karić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Vilim Ribić - složno su ustvrdili da se sprema veliki štrajk djelatnika u prosvjeti ako Vlada predstojećim rebalansom proračuna smanji plaće za deset posto. Nastava tada neće početi 6. rujna kao što je planirano.

'Mi smo već dali svoj obol posebnim porezom od šest posto. Naše plaće u prosvjeti su ionako izuzetno niske i potplaćeni smo', rekao je Zvonimir Laktašić. Dodao je da su članovi sindikata iz redova prosvjete među najorganiziranijima te da su trenutno u stanju pune pripravnosti i u nekoliko dana mogu organizirati štrajk. Kaže da nijedna europska zemlja nije smanjivala plaće osim Rumunjske; ostali su ih zamrznuli, kaže Laktašuić i dodaje da su plaće prosvjetara u Hrvatskoj već odavno zamrznute.

Ribić pak moguće smanjenje plaća proglašava novim napadom na javnu potrošnju, čije je smanjenje i dovelo do gospodarske krize. Ako se plaće smanje, javna potrošnja biti će još manja. Umjesto plaća, prema Ribićevom mišljenju, Vlada bi trebala rezati subvencije i privilegije, uključujući i povlaštene mirovine.

Oštro se obrušio na Vladino podilaženje masi nezaposlenih: 'Ti koji ne rade su ogromno biračko tijelo a to neka politička snaga mora slomiti.'

ORKESTRIRANI NAPADI NA SINDIKALNE ČELNIKE

Prošlog tjedna Jutarnji list pisao je da Vilim Ribić nenamjenski troši državni novac, a u današnjem tekstu piše kako Općinsko državno odvjetništvo u Splitu već neko vrijeme istražuje Ozrena Matijaševića i Zvonka Šegvića. Ribić, Karić i Laktašić te su tekstove nazvali orkestirranim napadom na sindikate, a tekst o tome da učitelji tjedno rade 13 sati napadom na prosvjetne djelatnike.

Državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Stipu Marića prozvali su zbog davanja netočnih informacija novinarima. Kažu da je Marić zbrajao ugovore o radu u prosvjeti i dijelio s brojem učenika, a činjenica je da puno prosvjetnih djelatnika ima najmanje dva ugovora o radu, a neki čak i sedam. 'Žalosno je da u Ministarstvu rade ljudi koji ne poznaju obrazovanje', rekao je Nijaz Karić.