PAO DOGOVOR HRVATSKOG I HDZ-A BIH

'Nitko ne smije imati prebivalište u dvije države'

05.02.2010 u 20:21

Bionic
Reading

Čelnici HDZ-a razgovarali su danas s izaslanstvom HDZ-a BiH o prijedlogu izmjena Zakonu o prebivalištu, te je zaključeno kako nitko ne smije imati prebivalište u dvije države, ali i kako će se između dva saborska čitanja toga zakona pokušati pronaći zadovoljavajuća rješenja za Hrvate u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je novinarima nakon dvosatnog sastanka u središnjici HDZ-a, kako je rasprava bila žustra, ali i izrazio uvjerenje da novi zakon ni jednom Hrvatu neće dati valjan razlog da iseli iz BiH.

'Poslije ovih razgovora, uvjeren sam da će ova Vlada RH učiniti sve da ni jedan Hrvat nema razloga da napusti BiH zbog ovakvog zakona', rekao je Čović. Naglasio je da se Hrvati u BiH boje gubitka socijalnih prava.
'Naravno, to je ključ svega', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Čović, naglasivši da je od čelnika HDZ-a Hrvatske dobio obećanja kako će se tražiti niz tehničkih rješenja u tome smjeru. 'Duboko sam uvjeren da ni jedan Hrvat neće imati razloga napustiti BiH zbog ovog zakona, bez obzira jesu li u pitanju stečena prava, kada su u pitanju stradalnici Domovinskog rata ili neka socijalna davanja', istaknuo je Čović.

Izrazio je i očekivanje da će se u idućih šest mjeseci u zakon ugraditi rješenja koja će spriječiti odlazak Hrvata iz BiH. Čović je također kazao kako će zastupnici iz 11. izborne jedinice kroz saborsku raspravu nastojati ugraditi optimum rješenja HDZ-a BiH, no nije precizirao u kojem segmentu očekuje izmjene predloženog zakona.

Dodao je da će o zakonu odlučiti Hrvatski sabor, a da će se Hrvati u BiH pridržavati zakona. Predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor zahvalio je što je s prijedloga izmjena zakona skinuta oznaka hitnosti.

Glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić naglasio je kako je razgovor protekao u prijateljskom ozračju, te da su iznesene bojazni vezani uz gubitak socijalnih prava.'Mislim da je tu problem bio zbog nerazumijevanja čitavog teksta zakona, ali i da smo danas kroz raspravu utvrdili da do toga neće doći', rekao je Bačić.

Objasnio je kako je dogovoreno da se kroz proceduru u Hrvatskom saboru pokušaju uskladiti stajališta, kako bi zakon zadovoljio i Hrvate u BiH. Na pitanje hoće li Hrvati s prebivalištem u BiH i dalje imati socijalna prava, Bačić je odgovorio kako 'hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske, nemaju socijalna prava koja imaju (hrvatski) državljani s prebivalištem u Hrvatskoj'.

Rekao je i kako nema podatke koliko Republika Hrvatska daje za socijalna prava hrvatskih državljana s prebivalištem u dvjema državama.