PROCJENA ISKUSNOG DIPLOMATA

Nitko ne popušta: Katalonci će se sve jače buniti, Madrid će ostati tvrd. Možda bude i većih nereda

18.10.2019 u 20:16

Bionic
Reading

Nakon što je u ponedjeljak u Madridu devet bivših katalonskih dužnosnika osuđeno na zatvorske kazne u trajanju od devet do 13 godina zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine u Barceloni i drugim gradovima u Kataloniji buknuli su veliki prosvjedi koji su ponegdje prerasli u nasilje. Od ponedjeljka je ozlijeđeno više od 250 osoba, a uhićeno njih oko 100. Španjolski ministar unutarnjih poslova izvijestio je u četvrtak kako su u posljednja tri dana ozlijeđena 194 policajca

U Barceloni je nanesena materijalna šteta od 1,5 milijuna eura, priopćile su gradske vlasti, a na ulicama je tijekom četiri dana zapaljeno 700 kontejnera za smeće.

Španjolski socijalistički premijer Pedro Sánchez rekao je u srijedu kako neće uvesti nikakve izvanredne mjere niti preuzeti direktno upravljanje nad Katalonijom, no da su u budućnosti 'mogući svi scenariji' pogorša li se situacija. Mnogi, a među njima je aktualni predsjednik katalonske vlade Quim Torra, smatraju da će drakonske kazne samo dati novi zamah pokretu za nezavisnost.

Iskusni diplomat Svjetlan Berković, bivši hrvatski veleposlanik u Španjolskoj (2013. - 2018.) i nizu drugih zemalja, u razgovoru za tportal složio se s procjenom da će presude dati novi impuls pokretu za nezavisnost Katalonije. Riječ je, kaže, o procesu koji traje već dugo, a s većim tenzijama od 2010. godine, kada je španjolski ustavni sud ukinuo 14 članaka katalonskog statuta o autonomiji. Taj statut prethodno su prihvatile na referendumu tri četvrtine Katalonaca, kao i u španjolskom i katalonskom parlamentu.

Berković objašnjava da se radi o vrlo kompleksnoj situaciji u kojoj je katalonsko društvo podijeljeno.

'Na parlamentarnim izborima za regionalni parlament stranke koje se zalažu za nezavisnost dobile su 48 posto glasova. Na sporni referendum o nezavisnosti od 5,3 milijuna registriranih birača skoro njih tri milijuna nije izišlo na glasovanje, mada treba reći da ga je obilježila policijska represija', naveo je bivši hrvatski veleposlanik u Madridu, opisujući podijeljenost društva po pitanju neovisnosti.

  • +19
Prosvjedi u Barceloni Izvor: EPA / Autor: TONI ALBIR

Neki koji se zalažu za veća prava Autonomne zajednice Katalonije, kaže, bili bi zadovoljni većim stupnjem federalizacije. Uostalom, na takav način je riješen i problem s Baskijom, a koja ima veću autonomiju od Katalonije.

Može li se dogoditi takav rasplet situacije da dođe do kompromisa i da Katalonija dobije veću autonomiju u zamjenu za odustajanje od borbe za nezavisnost? Najave s terena ne idu u prilog takvom rješenju jer Quim Torra najavljuje novi referendum s ciljem postizanja nezavisnosti Katalonije od Španjolske do kraja 2021. godine.

'Između Madrida i Barcelone uopće nema dijaloga, posebno ga nije bilo u vrijeme vlade Pučke stranke s desnog centra, premijera Mariana Rajoya, a i stranka Građani Alberta Rivere, koja je ponikla u Kataloniji, zalaže se za što oštriji pristup Kataloncima', kaže Berković te naglašava taj problem kao ključan. Nijedna strana ne popušta od svojih tvrdih stajališta. Tek je Carles Puigdemont, tadašnji predsjednik katalonske vlade, navodi, bio malo reterirao pa je nudio dijalog, ali sve u cilju nezavisnosti.

'Španjolci su na referendum o nezavisnosti odgovorili policijskom represijom, što je svijet osudio, pa su primijenili članak 155. španjolskog ustava i de facto suspendirali katalonsku vladu i parlament, odnosno Madrid je preuzeo direktno upravljanje', podsjetio je hrvatski diplomat na događanja koja su prethodila presudi i današnjim prosvjedima.

  • +7
Prosvjed pobornika nezavisnosti Katalonije Izvor: EPA / Autor: ENRIC FONTCUBERTA

Istaknuo je da je pokušaj provođenja referenduma u Kataloniji suprotan španjolskom ustavu jer on propisuje da se može održati samo na teritoriju cijele zemlje.

'Središnja vlada će ostati tvrda', vjeruje Berković.

Za sada je sve to mirno i ovo što se događa u katalonskim gradovima već je viđeno te možda izgleda strašnije na televiziji nego u stvarnosti, kazuje nam Berković, a bio je na terenu kada se prosvjedovalo nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije prije dvije godine. Berković kaže da vođe pokreta za nezavisnost stalno pozivaju na mirno rješenje, bez nasilja, i da se demokratskim sredstvima bore za ostvarenje ciljeva. U toj koncepciji postoji stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP).

'Riječ je o antikapitalistima, a možemo ih nazvati i anarhistima, koji su dosta radikalniji', kaže Berković.

Diplomat ističe da je za Katalonce loše to što nemaju nikakvu međunarodnu podršku.

'Bili su otvorili urede po mnogim zemljama, pa i u Hrvatskoj, ali ih je španjolska vlada poslije zatvorila, predstavništva Katalonije, neka kvaziveleposlanstva, upravo u cilju internacionalizacije cijelog problema', kaže nam bivši veleposlanik, naglasivši da je uslijedio izrazito negativan odgovor Europske komisije - Jean-Claude Juncker, a pogotovo Frans Timmermans bili su jasni u tome da se radi o unutarnjem pitanju Španjolske koje će se rješavati na osnovi španjolskog zakona. Zbog svega Berković je mišljenja da će u bližoj budućnosti teško uspjeti ostvariti više nezavisnosti.

No neće tek tako odustati. Na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije u petak je u toj pokrajini na sjeveroistoku Španjolske nastupio opći štrajk, a tisuće prosvjednika pristižu u Barcelonu, u kojoj će navečer u masovnom prosvjedu zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih dužnosnika.

'Čim su prosvjedi, policija intervenira te dođe do kritične točke i onda počinju neredi. Tako da je moguće očekivati nerede, ali kojeg će biti intenziteta, teško je pretpostaviti', kaže Berković te upozorava da će stanovništvo ipak ovog puta dobiti pojačan impuls za proteste zbog drastičnih zatvorskih kazni na koje su osuđeni katalonski političari zato što su proglasili nezavisnost.