(NE)SIGURNOST DJECE

Niti jedna autosjedalica nije dobila peticu

26.05.2010 u 15:52

Bionic
Reading

Po testu dječjih autosjedalica u različitim težinskim kategorijama, koji je, provjeravajući sigurnost, praktičnost ili težinu korištenja, udobnost i lakoću održavanja, u suradnji s drugim europskim nacionalnim autoklubovima proveo Hrvatski autoklub (HAK), većina ih je dobila ocjenu dobar

Strogim testiranjima podvrgnuto je 27 dječjih autosjedalica u svim težinskim razredima. Ukupno gledano, nijedna dječja autosjedalica nije zaslužila najbolju ocjenu ili ostvarila maksimalan rezultat u najvažnijim kategorijama: sigurnosti i praktičnosti. To je izvrstan pokazatelj da se još mnogo toga može učiniti u prijevozu najmlađih sudionika u prometu, zaključeno je u istraživanju.

Većina je testiranih autosjedalica, njih 15, na kraju testiranja postigla ukupnu ocjenu dobar, koju su mogle dobiti jedino ako je ta ocjena bila minimalna u pogledu sigurnosti i praktičnosti. U takvom odnosu snaga najboljom se pokazala autosjedalica KIDDY Maxyfix pro s kiddyfixom - jedina koja je dobila maksimalnu ocjenu u pogledu sigurnosti.

Nedostataka u pogledu sigurnosti na toj autosjedalici, navodi HAK, nema, a maksimalna ocjena za sjedalicu koja se postavlja u smjer suprotan od smjera vožnje potvrdila je vrlo dobar zaštitni potencijal tako okrenutih sjedalica. One, tvrdi se, vrlo dobro podupiru cijelo tijelo, gotovo potpuno sprječavaju pomicanje glave i torza djeteta pa su tako ozljede glave i vrata u njihovu slučaju relativno male.

Ostatak autosjedalica s ukupnom ocjenom dobar kao da se u najvećem broju slučajeva specijalizirao za kategoriju praktičnosti u kojoj je maksimalnu ocjenu dobilo čak sedam kandidata. Sve su to, kako je navedeno, kvalitetne autosjedalice solidne sigurnosti, čije su najveće prednosti laka i brza montaža, ali i zadovoljavajuća udobnost, materijali i lakoća održavanja.

Jedina autosjedalica koja je pala na testiranju i dobila lošu ocjenu jest CAM Viaggiosicuro S157, koja ne zadovoljava sigurnosne standarde zbog velikih slabosti pri frontalnom sudaru, vrlo složene montaže i opasnosti od pogrešnog postavljanja te zbog teškog održavanja.

Kakvi god bili konačni rezultati, svaka testirana autosjedalica bolja je nego nikakva jer je jedini prihvatljiv način za postizanje dječje sigurnosti. U najvećem broju nesretnih slučajeva spasit će život djeteta i smanjiti ozbiljne posljedice. Budući da na korištenje autosjedalice obvezuje i Zakon o sigurnosti prometa na cestama, HAK poručuje: 'Autosjedalica - uvijek i bez iznimke!'