NEMA DOVOLJNO RUKU

Ništa od rušenja Keruma: Oporbu izdao HDZ-ovac Tomislav Gojo

27.02.2012 u 10:21

Bionic
Reading

Splitska oporba odustala je od raspisivanja referenduma za smjenu gradonačelnika Željka Keruma jer se na sjednici Gradskog vijeća nije pojavio HDZ-ovac Tomislav Gojo, jedan od 12 vijećnika koji su prije dva tjedna potpisali zahtjev za izvanrednom sjednicom zbog katastrofalne reakcije gradske vlasti na snježno nevrijeme

'Neću tražiti raspravu o referendumu i raspuštanju Gradskog vijeća jer ne bismo imali većinu', objasnio je Marin Jurjević (SDP).

'Izdaja' jednog od HDZ-ovaca se očekivala jer su unutar stranke izloženi velikom pritisku za čuvanje koalicije s Kerumom, s kojim su zajedno na vlasti u županiji te u klubu zastupnika u Saboru, pa splitskoj oporbi nije ni bio potreban presudan trinaesti glas umirovljenice Milice Cipci. Ona je, podsjetimo, izjavila da će podržati referendum ukoliko to bude ovisilo o njoj.

Na Jurjevićevu objavu reagirao je Luka Podrug (HČSP) tvrdnjom da nitko nikada nije ni podnio zahtjev za raspisivanjem referenduma, već samo za raspravom o odgovornosti gradske vlasti, pa prozvao medije i političare 'koji su se u dva tjedna izredali na ovoj temi i lagali javnosti'. Predložio je da se rasprava o referendumu svejedno uvrsti u dnevni red da bi se pokazalo da su se HDZ-ovci prestrašili i 'dobili upute što raditi'. Predsjednica Vijeća Nevenka Bečić glatko ga je odbila, a Jurjević je najavio da će svejedno pričekati još petnaest dana.

Sjednica splitskog Gradskog vijeća započela je bez HDZ-ovca Goje i bolesnog Kerumovog vijećnika Boška Knezovića pa se dogodila zanimljiva situacija: vlast ima relativnu većinu, no oporba – ukoliko preostalih dvoje HDZ-ovaca odluče biti protiv - u svakom trenutku može srušiti kvorum i prekinuti sjednicu. Na rasporedu je 41 točka dnevnog reda, vjerojatno je da će se to dogoditi u nekom trenutku...

Pojavio se i gradonačelnik Željko Kerum te vrlo ležerno odgovara na pitanja vijećnika. SDP-ovki Aidi Batarelo, koja je podsjetila da je Grad Split sa 2,5 milijuna kuna financirao izmještanje instalacija hotela Marjan u njegovom vlasništvu, doslovce je kazao: 'Razgovarat ću s poduzetnikom Kerumom i gradskim službama pa ćete dobiti pisano izvješće.'

HDZ-ovcu Mirku Ramljaku, koji ga je upitao u kojem roku će ispuniti svoju zakonsku obvezu te ustrojiti i opremiti Civilnu zaštitu, odgovorio je da su to 'manji problemi od onoga što nas čeka'. 'Treba razmišljati šta će ljudi jesti, a ne o snijegu i toj Civilnoj zaštiti... Evo, jučer je bilo sunčano, danas je malo hladnije i puše bura...', opušten je gradonačelnik.

Zapitala je i Vesna Perak-Bone za gotovo tisuću ozlijeđenih na ledu i mogućnost odštete: 'U Zadru je sigurno veći postotak ozlijeđenih, ali nitko to nije komentirao. Ako je netko ozlijeđen, to je bila elementarna nepogoda i o tome trebaju razgovarati država i Vlada i obeštetiti ljude', smatra Kerum.