KAJIN O 'TREĆEM BLOKU'

Nismo Rusija da rotiramo predsjednika i premijera

10.09.2009 u 13:51

Bionic
Reading

'Ne znam ništa o stvaranju trećeg bloka, odnosno konfederacije liberala na čijem bi čelu trebao biti hrvatski predsjednik Stjepan Mesić', izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare, komentirajući pisanje Jutarnjeg lista o stvaranju liberalnog saveza (HSLS, IDS, HNS), čiji je, navodno, glavni inicijator predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, potpredsjednik IDS-a i njihov predsjednički kandidat Damir Kajin

PULA - Dodao je da je takvo pisanje na tragu podmetanja poput onoga da premijerka Jadranka Kosor podnosi ostavku. Kajin misli da treći blok ne treba Hrvatskoj, 'a ne treba ni rehabilitirati one stranke koje su danas uz HDZ', piše Jutarnji list.

'IDS ne treba biti jezičac na vagi, već ući u vlast i preuzeti odgovornost za zemlju, na tragu svog političkog programa temeljena na regionalizaciji i decentralizaciji', poručio je Kajin.

Prema njegovim riječima, predsjednik Mesić se ne bi trebao svrstavati ni na jednu stranu, već bi i nakon umirovljenja trebao ostati faktor stabilnosti u Hrvatskoj, 'a što i jest od 2000. godine'.

'Hrvatska nije Rusija pa da predsjednik postane premijer, a premijer predsjednik, i to se ni u kom slučaju ne smije dozvoliti', ustvrdio je potpredsjednik IDS-a. Kajin je rekao da se tzv. kastavska skupina ne raspada te da je ona 'iako nije bogzna kakav izbor, jedina prava alternativa na sljedećim parlamentarnim izborima, koje će HDZ izgubiti'.

Predsjednički kandidat IDS-a rekao je da Hrvatska, doduše, ima dvije alternative - skupinu iz Kastva ili tajkune, 'ali je u svakom slučaju kastavska skupina bolje rješenje, jer nema ničeg goreg od tajkunske demokracije'.

Dodao je i da će se koalicijska vlast mnogima morati zamjeriti jer će morati pokrenuti, između ostalog, i reviziju pretvorbe 'te bi zbog toga oni koji će to sprovesti mogli proći kao Kennedy'.

Osvrćući se na najavu osnivanja stranke biznismena, Kajin je kazao da se država ne može staviti u funkciju tajkunskih carstava. 'To se ne smije dogoditi, tajkuni ne smiju osvojiti vlast jer će to biti krah kakve-takve socijalne države. Hrvatska nije Italija i ona se neće berluskonizirati', poručio je Damir Kajin.

Naglasio je i da njegova predsjednička kandidatura ne može narušiti odnose u kastavskoj koaliciji, već je može samo afirmirati, 'a koalicija mora preuzeti odgovornost za Hrvatsku'. 'Ja sigurno neću iznevjeriti svoje birače, kojih je u ovom trenutku više izvan Istre nego u Istri', zaključio je na konferenciji za novinare predsjednički kandidat IDS-a Damir Kajin.