BEBIĆ NA POVRATKU IZ IRSKE

Nismo pričali o problemima naših država s Vatikanom

12.09.2011 u 14:55

Bionic
Reading

Posjet predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića Irskoj zanimljiv je zbog sve zategnutijih odnosa koje te dvije izrazito katoličke zemlje imaju sa Svetom Stolicom

'To nije bio predmet naše rasprave premda smo bili upoznati s odnosima koji postoje, međutim, to ne spada u dio koji nas je zanimao', poručio je prvi čovjek Sabora. Podsjetimo, u Hrvatskoj je još uvijek u tijeku afera oko samostana Dajla, dok je Irska optužila Vatikan da je poticao biskupe u toj zemlji da ne prijavljuju pedofiliju u svojim redovima.

'Imali smo mogućnost razgovarati o nizu pitanja, nismo o Vatikanu. Mislim da nije u nadležnosti parlamenata da govore o nekim ekscesnim odnosima jedne države i neke druge države', rekao je Bebić.

'Primili su nas predsjednica Republike i predsjednik parlamenta, zamjenik predsjednika Vlade i ministar vanjskih poslova i razgovarali smo o tome što nam slijedi nakon potpisivanja sporazuma s Europskom unijom i kakav će proces biti.

Dobili smo obećanja da će Irska biti jedna od prvih zemalja koja će ratificirati sporazum kad on bude potpisan', pohvalio se predsjednik Sabora. Bebić je, osim Irske, u sklopu iste turneje posjetio Island.

Na Island je hrvatska delegacija predvođena Bebićem otišla da bi unaprijedila odnose s tom zemljom koja je bila prva koja je priznala Hrvatsku nakon proglašenja nezavisnosti - još koncem 12. mjeseca 1991. godine.

'To je nešto na čemu možemo graditi druge odnose, posebno gospodarske. Imamo i neke firme iz Islanda koje rade u Hrvatskoj, posebno oko korištenja geotermalne energije', ispričao je predsjednik Hrvatskog sabora.