PUSIĆ ODGOVARA TUERKU

'Nismo otvorili niti ćemo otvarati temu Ljubljanske banke'

18.05.2012 u 11:05

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić komentirala je najnoviji napad slovenske strane, odnosno predsjednika Danila Tuerka na Hrvatsku, koju je nazvao nevjerodostojnim partnerom, riječima da naša zemlja nikad nije otvarala temu Ljubljanske banke, već upravo suprotno

'Prvo što je različito u ovoj izjavi Danila Tuerka od onoga što se stvarno dogodilo jest da Hrvatska nije ni na koji način otvarala temu Ljubljanske banke, već ju je prije otprilike dva i pol mjeseca otvorila slovenska strana, između ostalog i kada je njihov ministar vanjskih poslova Karl Eerjavec bio u Zagrebu na bilateralnim razgovorima i na konferenciji za medije', rekla je Pusić.

Slovenski predsjednik Tuerk je u četvrtak navečer zaprijetio da bi 'Hrvatska u situaciji u kojoj jest, u procesu ratifikacija svog pristupnog ugovora i uoči ulaska u Europsku uniju, trebala jako paziti na svoju vjerodostojnost'. Također je kazao da je u slovenskoj javnosti stvoren dojam Hrvatska pitanje Ljubljanske banke pokušava riješiti 'trikom, lukavstvom'.

Pusić je u petak kazala da Hrvatska 'nije otvorila, niti otvara, niti će otvoriti tu temu, niti mijenja poziciju koju je imala tada'.

'Slažem se s Tuerkom da nije temu potrebno otvoriti, a smatram da ni na koji način njegova izjava nema veze sa slovenskom ratifikacijom, po meni je potpuno nezamislivo da se još jedanput nađemo u situaciji da nam nešto što nema veze s pristupanjem Hrvatske EU-u stane na put ili da stane na put slovenskom napredovanju', kazala je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova.