BOZANIĆ NA MARIJI BISTRICI

'Nismo oslobođeni otrovnih ugriza i povika protiv Boga'

14.09.2014 u 16:28

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je u Mariji Bistrici, gdje je predvodio euharistijsko slavlje prigodom hodočašća vjernika Zagreba i mladih Zagrebačke nadbiskupije, apelirao na velikodušnost vjernika da pomognu stradalima u poplavama koje su pogodile Hrvatsku

Nadbiskup Bozanić u homiliji je osudio ratno nasilje, posebno moleći za proganjane i zlostavljane kršćane u Iraku, Siriji, Bliskome Istoku i Africi, priopćila je Zagrebačka nadbiskupija. Vjernike je ohrabrio da ne gube samopouzdanje, da se uvijek vraćaju Gospodinu te da, ako učine nešto pogrešno, to prepoznaju, priznaju i krenu ispravnim putem.

Bozanić je naglasio kako hrvatski narod nije oslobođen 'otrovnih ugriza, unošenja malodušnosti, razočaranja, štetnih ponuda, povika protiv Boga'. 'Svi smo pozvani da svatko prema odgovornosti koju ima učini ono što je moguće kako bi se promijenilo ovo teško stanje. Potrebni su nam novi ljudi, naše društvo treba više povjerenja dati mladima, osposobljenim članovima društvene zajednice', kazao je.


Vjernicima je poručio kako nema obnove naroda bez prepoznavanja istine i vraćanja Gospodinu, izrazivši žaljenje što se, kako je rekao, u lutanjima, poigravanjima najvećim vrijednostima naroda snažnije ne čuje glas hrvatskih intelektualaca, kojima bi prvima trebalo biti stalo do dobra domovine.

'Teško je reći je li u pitanju popuštanje pred mentalitetom koji se širi u našoj javnosti snagom nadziranih i neslobodnih medija ili pak bojazan da se ne bude izvrgnut ruglu. Ili je posrijedi puka nebriga, odnosno prihvaćanje prostrtoga stola u zemlji ropstva', kazao je Bozanić.

Pozvao je na snažniju molitvu za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim te upozorio na sve češću pojavu da se njegov svetački lik želi potamniti, da se doba komunističkog totalitarizma 'pokuša pokazati u ljepšem svjetlu i održati u njegovim novim oblicima'.