PROSVJED STUDENTA

'Nismo nekolicina već masa studenata'

16.05.2009 u 13:00

Bionic
Reading

U povorci koju su nazvali 'Pokapanje društva znanja' okupilo se u podne oko tisuću studenata, koji su na trgu bana Jelačića zahtijevali ukidanje školarina.

Studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji već peti tjedan blokiraju nastavu tražeći ukidanje školarina danas, na dan izborne šutnje, izašli su na ulice noseći transparente na kojima piše 'Ispunite svoja obećanja, ostvarite društvo znanja', 'Nemam ni za kiflu', 'Dajmo im da studiraju'. Povorku je pratila policija.

Okupili su se pred fakultetom u 9.30, a zatim je prosvjedna povorka uz glasne zvižduke krenula od Filozofskog fakulteta do Trga bana Jelačića. Studenti su napravili osmrtnice u kojima se kaže da je Vlada svojim ignoriranjem odlučila pokopati društvo znanja.

Mi nismo nekolicina već masa, poručilo je gotovo tisuću zagrebačkih studenata, najviše s Filozofskog fakuteta, koji su prosvjedom na Trgu bana Jelačića, nastavili svoj bunt radi uvođenja besplatnog školovanja na visokoobrazovnim institucijama.

Stojimo pred Vama i borimo se za vas, pitate nas zašto - zato da vaša djeca ne razmišljaju kako otići iz zemlje nego kako je izgraditi, nudimo vam vjeru u bolju budućnost, znanje - izmjenjivali su se na središnjem zagrebačkom trgu govori studenata, prenosi Večernji list.
Dan uoči lokalnih izbora, studenti su poručili da njihov bunt središtem Zagreba nema nikakve veze s politikom, već samo sa željom osigurati svima pravo na besplatno školovanje.

Prosvjed je bio najavljen još prije dva tjedna, i studenti su se trebali priključiti sindikatima, koji su se u međuvremenu dogovorili s Vladom. Ipak, danas su u prosvjednoj povorci uz studente bili i sindilani čelnici sindikata javnih službi Vilim Ribić i Spomenka Avberšek. Budući akademski građani na svom su putu do središnjeg zagrebačkog trga dobivali potporu građana pokraj kojih su prolazili uz povike da ustraju u svojim nastojanjima.

A konkretna podrška hrvatske javnosti studentskoj blokadi i nastojanjima prelila se i u 80 tisuća potpisa koje su prikupili peticijom koju za državu besplatnog školovanja prikupljaju.

Ispred glavne povorke dvije su studentice i simobolički iskazale svoj stav; maskirane u dijete i staricu, oko nogle su vukle teške kugle s natpisom 'studentski krediti', javlja Jutarnji list.

U znak prosvjeda što ih, kako su rekli, nitko od mjerodavnih ne čuje, studenti su izveli i performance 'Freeze', zamrzavajući se u pokretu, sa podignutom rukom i olovkom u njoj.

Jednako originalni bili su i zadarski studenti koji su izveli performans na Narodnom trgu. Jedan je student glumio Ministra obrazovanja Dragana Primorca, dok su ga svi ostali studenti, držeći se za ruke, pokušali uhvatiti.

Sinoć su studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u sklopu umjetničke akcije 'Pieta', postavili odar za oplakivanje visokog školstva, na kojem su ostavili upaljene svijeće, čime su, kažu, na dostojanstven način poručili kako iz dana u dan svjedoče raspadanju sustava.

Inače, Vijeće Filozofskog fakulteta na jučerašnjoj je izvanrednoj sjednici odlučilo da će se redovita nastava održavati na alternativnim lokacijama do završetka akademske godine, 12. lipnja. Nakon toga predviđena su najmanje dva tjedna za odradu propuštenih predavanja.