FUCHS O ISTRAZI USKOKA

'Nismo kupovali namještaj za ministarstvo'

16.12.2009 u 15:50

Bionic
Reading

Nakon medijskih napisa o USKOK-ovoj istrazi kupnje dva milijuna kuna skupog namještaja za Ministarstvo obrazovanja, o svemu se oglasio i resorni ministar Radovan Fuchs. Šopinga, kaže ministar, nije bilo

USKOK je na osnovi anonimnih prijava pokrenuo određene aktivnosti, što 'ne znači dizanje nikakvih kaznenih prijava', rekao je Fuchs odgovarajući na pitanje je li USKOK u tome ministarstvu nakon edukativne radionice 'Antikorupcijski sat' u zagrebačkoj Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga.

U tisku je nedavno objavljeno da su državni tajnik za financije u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Stipe Mamić i još troje nižih dužnosnika pod istragom USKOK-a zbog sumnje da su za novu zgradu tog ministarstva na Donjim Sveticama bez javnog natječaja nabavili namještaj vrijedan dva milijuna kuna.

Fuchs je istaknuo da je sve što je bilo vezano uz zgradu ministarstva ili bilo što drugo predano USKOK-u uz punu suradnju bez obzira na to koji su dokumenti traženi.

Također je rekao da se u javnosti govori o dva milijuna kuna, iznosu za koji ne zna kako je nastao.

'Ministarstvo nije platilo nikakav namještaj. Kupilo je jedino namještaj za potrebe ureda u Splitu, koji je plaćen oko 60 tisuća kuna', rekao je dodajući da Stipe Mamić nije ni u kakvom srodstvu s vlasnikom zgrade u kojoj je sada to ministarstvo.

Na upit hoće li se zbog stanja u državi i novca u proračunu moći provesti školovanje bez školarina, Fuchs je odgovorio da će taj način financiranja provesti, a na sveučilištima je da slože nastavne planove i programe te donesu kriterije koliko je nekome potrebno ECTS bodova kako bi uspješno nastavio studiranje.

'Neka oni brinu o svojim problemima, a mi ćemo o onima koji su u našoj nadležnosti', rekao je.

Na pitanje može li se očekivati da će iduće godine biti više novaca za školstvo, Fuchs je odgovorio da je proračun definiran i da se zna gdje se može osigurati potreban novac kako bi svi redoviti studenti 'startali s jednakih polaznih pozicija', a zatim se tijekom školovanja dokazivali.

Budući da Senat zagrebačkog Sveučilišta inzistira na većem izdvajanju novca iz proračuna za izobrazbu kako ona ne bi izgubila na kvaliteti, ministar je rekao da se vidi - ako se pogleda koliko je novca od studenata i participacije ubiralo zagrebačko Sveučilište - da se glavnina tog novca odnosila isključivo na dva do tri fakulteta.

Na upit zna li hoće li se bivši premijer Ivo Sanader vratiti u politiku, odgovorio je da ne zna te da je to Sanaderova odluka.