KARAMARKO BRANI NEPOTIZAM

'Nisam znao da je Bukvić Jarnjakov kum'

Bionic
Reading

Na tiskovnoj konferenciji u prostorijama PU splitsko-dalmatinske kojoj su nazočili i ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko te ravnatelj policije Oliver Grbić u pratnji pomoćnika Milijana Brkića javnosti je predstavljen novi načelnik te uprave Josip Bukvić, javlja Slobodna Dalmacija

Bukvić dolazi iz Zagorja, u Splitu će ostati najviše devet mjeseci kako bi neopterećen utjecajem lokalnih političara i privrednika sondirao teren za nova kadrovska rješenja koja bi tada trebala doći iz splitskih policijskih redova. Bukvić je dugogodišnji policajac koji je u 27 godina svog rada prošao sve stepenice policijskog razvoja, a Ivan Jarnjak, potpredsjednik Sabora i potpredsjednik HDZ-a, njegov je vjenčani kum.

Nakon što je na konferenciji ministar Karamarko govorio o potrebi depolitizaciji policije, pa čak i o promjeni Zakona koji će policajcima braniti politički angažman, na red je došlo novinsko pitanje o Bukviću i njegovim vezama s Jarnjakom. Bukvić je odgovorio da nije član nijedne stranke, da je Jarnjak iz njegovog mjesta, da ga poznaje kroz rad gradskih i društvenih struktura, ali na pitanje o kumstvu nije konkretno odgovorio. Tek na poseban novinski upit Bukvić je priznao kumstvo.

O ovom kumskom odnosu riječ-dvije više je htio reći i ministar Karamarko koji je novinarima priopćio da je za to Bukvićevo kumstvo tek doznao iz novina, i to kada je Bukvić već bio izabran za novog načelnika. Na pitanje kako to kao ministar tek iz novina doznaje ovako važne detalje o svom prvom suradniku, Karamarko je odgovorio:

'Pustite čovjeka da radi svoj posao, pa ga tek onda procjenjujte', dodajući da mu on ipak nije bio najbliži suradnik.

Na marginama tiskovne konferencije, pri njenom samom kraju novinari su doznali da se u ovoj priči uopće ne radi o nikakvoj smjeni ni degradaciji Ivana Merćepa, nego o klasičnoj rotaciji policijskih kadrova. Naime, kako nam je službeno rečeno, Merćep seli u Zagreb i dolazi upravo na mjesto pomoćnika načelnika Uprave policije koje je do prije pet dana držao Josip Bukvić.

U prvom, mirnijem dijelu konferencije o razlozima kadrovskih promjena u PU splitsko-dalmatinskoj najprije je progovorio ravnatelj policije Oliver Grbić.

'U PU splitsko-dalmatinskoj je za sedam posto bio smanjen broj kaznenih djela u odnosu na pretprošlu godinu, ali ministar i ja nismo bili zadovoljni strukturom rješavanja kaznenih djela u toj upravi, posebice iz sfere organiziranog i gospodarskog kriminaliteta te zlouporabe droga. Primijećena je i svojevrsna letargija, pa smo se zato odlučili na ove promjene', rekao je ravnatelj koji je, osim kadrovskih promjena na nižim razinama u ovoj upravi, najavio i kadrovske promjene u još pet do sedam policijskih uprava. Nije htio odgovoriti koje su uprave u pitanju dok tu informaciju ne kaže osobno ljudima koji će biti smijenjeni u tim upravama.

Ministar Karamarko je primijetio, i to javno rekao, da se u PU splitsko-dalmatinskoj nije primjećivala velika inicijativa za rad:

'Sve velike obrade radilo je Ravnateljstvo policije ili PU zagrebačka, a s terena nije dolazila takva inicijativa. Mi smo se od mog dolaska najprije pozabavili podizanjem ustroja i kvalitetnim kadrovskim ekipiranjem u samom središtu policije, a ove godine na red dolazi podizanje kvalitete rada na terenu, po upravama. Ni afera Brodsplit ni ijedna druga afera nisu razlog smjene u PU splitsko-dalmatinskoj. Uostalom, taj slučaj Brodosplit je u fazi sudske istrage koaj je trebala biti gotova u studenom, pa u prosincu prošle godine i nije uputno zasad o tome govoriti. Mi imamo oprečna izvješća o radu policije u tom slučaju. Kad sve to završi, javnost će znati da je bilo propusta, a izvijestit ćemo vas o tome ako propusta u ovom slučaju i nije bilo.'

Na novinsko pitanje o tome da je Ivan Lozić, načelnik Odjela gospodarskog kriminaliteta, viđan na stranačkim skupovima HDZ-a, Karmarko je odgovorio da mu to sadašnji zakon ne brani, ali da je u izradi novi zakon kojim će policijskim službenicima biti zabranjeno članstvo u strankama.
Ravnatelj Grbić se suočio s novinskim pitanjem o navodnom nasilju dojučerašnjeg načelnika Ivana Merćepa prema vlastitoj supruzi, a njezini pozivi su navodno bili i evidentirani na traci koju posjeduje OKC centar PU splitsko-dalmatinske jer se svi pozivi snimaju.

'Unutarnja kontrola je inspicirala taj događaj i nije utvrđeno da se taj događaj zbio niti je tu bilo ikakve prekršajne i kaznene odgovornosti. Detalje ne znam jer se to radilo prije-godinu dvije, ali vam odgovor mogu dostaviti', rekao je ravnatelj na novinski upit.