PROFESOR ANTE LAUC

'Nisam urednik Ljubuškog online! Netko zlorabi moje ime'

19.07.2012 u 18:59

Bionic
Reading

Ante Lauc, umirovljeni profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku, nije urednik lokalnog glasila Ljubuški-online.info iz Ljubuškog koje objavljuje huškačke nacionalističke tekstove, potvrdio je Lauc danas tportalu

Lauc je kazao da nikada nije kontaktirao s uredništvom Ljubuškog online niti ima ikakve veze s ljudima koji stoje iza tog glasila. Zgrožen je i objavom svog imena u ovom kontekstu u bosansko-hercegovačkim medijima Sarajevo.co.ba i Dnevnom avazu.

'Netko zloupotrebljava moje ime i zato ću se morati zaštiti nakon savjetovanja s odvjetnikom', poručio je Lauc, koji je za zloupotrebu saznao tek nakon jučerašnjeg fizičkog napada na Šteficu Galić, urednicu portala Tačno.net u Ljubuškom.

Galić je pretučena dva dana nakon prikazivanja dokumentarnog filma o Nedeljku Galiću, Ljubušaku koji je tijekom rata 1993. organizirao evakuaciju oko tisuću Bošnjaka iz Ljubuškog i na taj način spasio ih od logora Heliodrom HVO-a.

Premda je urednicu Galić napala skupina iz koje se izdvojila jedna žena koja ju je pretukla, policija je ovaj napad okarakterizirala remećenjem javnog reda i mir i tučom.

Prije napada i prije projekcije filma u gradskoj vijećnici Ljubuški online objavio je komentar potpisan dr. Antom Laucom u kojem se, uz pravopisne pogreške, pita; direktan citat: 'Zar ćemo pustiti ljude, koji očito mrze Hrvatsku zastavu i to izjavljuju u ovom isječku, da ovo održe?! Samim time im smeta Hrvatska himna i Hrvatski branitelji koji su poginuli u obrani ove stoljetne Hrvatske grude!'

Autor se usprotivio prikazivanju filma jer pokojnog Nedeljka Galića proglašava suradnikom okupatora i špijunom, što međutim nije argumentirao.

Zatim se uoči projekcije pred zgradom vijećnice okupilo dvadesetak pripadnika lokalnih udruga proizašlih iz rata i dvije udruge mladih s hrvatskom zastavom koji su tražili obustavu prikazivanja filma. Između ostaloga smeta im to što je autorica filma Svetlana Broz, unuka Josipa Broza Tita.

Iz uredništva Ljubuški online nisu nam željeli odati tko stoji iza imena Ante Lauca, nego je zamjenik urednika Milenko Pilatić poručio da ga više ne kontaktiramo. 'Pitajte Galiće i ostale. Oni bolje znaju sve...', kratak je bio Pilatić.

U impressumu ljubuškog portala navodi se da je osnovani 2010. s 'ciljem kreiranja objektivnih i kvalitetnih vijesti vezanih prvenstveno za općinu Ljubuški' te da bilježi 'pozitivne komentare na račun rada novinara i stručnih suradnika'.