KARAMARKO SE BRANI

'Nisam u sukobu s Kosor, a ne želim biti ni s DORH-om'

15.06.2011 u 20:49

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko večeras je opovrgnuo tvrdnju objavljenu u jednom hrvatskom tjedniku o navodnom sukobu između njega i premijerke Jadranke Kosor, istaknuvši kako nije ni u kakvom sukobu s premijerkom te kako je taj medijski napis 'predizborna igra'

Nisam u nikakvom sukobu s premijerkom. Bilo bi doista apsurdno da jesam, jer sam član ove Vlade koja je ostvarila sjajne rezultate u pregovorima s EU', izjavio je u Valbadonu ministar Karamarko, dodavši kako je značajnu ulogu u Poglavlju 23 i 24, koja se tiču pravosuđa i borbe protiv korupcije, imala upravo hrvatska policija.

Nisam član HDZ-a niti namjeravam to biti. Radi se o predizbornim igrama koje nitko pametan ne uzima za ozbiljno, pa tako niti ja niti premijerka Kosor', naglasio je ministar Karamarko, koji večeras sudjeluje na radnom sastanku ministarstava unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije u Valbadonu, kraj Pule.

Komentirajući, na pitanje novinara, današnje priopćenje Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Rijeci kako ŽDO 'nije dalo zahtjev u svezi kriminalističkog istraživanja u povodu anonimne predstavke vezane za nestanak 830.000 njemačkih maraka (DEM) iz Kriznog štaba općine Rijeka', ministar Karamarko je rekao kako se 'ne osjeća dobro kada preko medija mora polemizirati s Državnim odvjetništvom'

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Rijeci danas je priopćilo da je 'Policijska uprava primorsko-goranska u prilogu posebnog izvješća od 1. veljače 2011. dostavila anonimnu predstavku vezanu za nestanak 830.000 DEM iz Kriznog štaba općine Rijeka. Nakon primitka posebnog izvješća i uvida u anonimnu predstavku Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je zaključilo kako nema osnova za zahtijevanje provođenja izvida, slijedom čega je obavijestilo PU primorsko-goransku da je anonimnu predstavku potrebno razmotriti i ako se to ocjenjuje opravdanim, postupiti po članku 3. stavak 1. točka 3, 4. i 5. i članka 64. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima', navelo je ŽDO u Rijeci.

Osvrćući se na to priopćenje Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci, ministar Karamarko je rekao kako je 'policija koja je komunicirala sa ŽDO u Rijeci, svoj stav da se radi o zahtjevu Državnog odvjetništva temeljila prije svega na odredbama Zakona o Državnom odvjetništvu i naputku DORH-a o radu na anonimnim podnescima, od 4. travnja 2006. godine.

'Naime, u članku 59. tog Zakona definirano je kako anonimne kaznene prijave ocjenjuje državni odvjetnik te kako takve prijave može odmah odbaciti ako ih smatra neosnovanim. Stoga nije jasno iz kojeg je razloga zamjenik državnog odvjetnika u Rijeci propustio osobno donijeti ocjenu o spomenutoj anonimnoj prijavi, na što je očigledno bio obavezan temeljen zakonske odredbe', rekao je ministar Karamarko.

Ova je polemika nepotrebna i za nas je gotova. Ne želimo sudjelovati u atmosferi predizborne kampanje', naglasio je Karamarko.

Dodao je kako 'Slavko Linić može prijaviti koga hoće i kako hoće, no papiri ne lažu'.

Ministar Tomislav Karamarko i danas se u Valbandonu zahvalio svim građanima na suradnji u slučaju nestanka 17-godišnje Antonije Bilić, istaknuvši da na žalost nema nikakvih novosti u ovom slučaju te kako se intenzivna potraga nastavlja.

Na pitanje novinara kako komentira kritiku predsjednika Ive Josipovića na postupanje policije na Gay Prideu u Splitu, ministar unutarnjih poslova kazao je kako je policija postupila profesionalno i učinkovito.

'Ukupno je privedeno više od 130 osoba, a među sudionicima povorke nije bilo ozlijeđenih, što govori o profesionalnom postupanju policije', zaključio je Karamarko.