BARBA LUKA BEBIĆ:

'Nisam svemoćan kako se piše'

09.03.2009 u 17:45

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je danas kako u državnom vrhu te svim parlamentarnim strankama i zastupnicima postoji konsenzus da se Hrvatska ne odriče ni jednog dijela svoga teritorija kako bi otklonila blokadu pregovora s EU, uvjeren da će, bez obzira na slovensku blokadu, Hrvatska u predviđenom roku učiniti sve potrebno za zatvaranje pregovora

'Hrvatska nije spremna odreći se bilo kojeg dijela svog teritorija da bi umilostivila ili nekako udobrovoljila neke koji misle da bi nas zadržavanjem pregovora ili neotvaranjem pojedinih poglavlja, po mom mišljenju, mogli ucijeniti. To nije u duhu EU i prakse koja je do sada bila kod primanja 27 članica Unije', izjavio je Bebić u emisiji Hrvatskog radija 'S Markova trga'.

Naglasio je da je na današnjem sastanku državnog vrha i čelnika parlamentarnih stranaka bez primjedbi prihvaćena inicijativa Europske komisije o posredovanju u graničnom sporu sa Slovenijom, ali na način da Ahtisaarijeva skupina pokuša pomoći Hrvatskoj i Sloveniji u oblikovanju prijedloga o iznošenju graničnog spora pred Međunarodni sud pravde u Haagu.

Bebić je uvjeren da će, što se Hrvatske, odnosno njezinih pregovaračkih timova te Vlade i Sabora tiče, biti učinjeno sve potrebno da se pregovori završe u predviđenom roku (do kraja 2009.), bez obzira odblokiraju li se pregovori ili ne.

'Neka poglavlja možemo ispregovarati da se sve relevantne stvari raščiste, a otvaranje i zatvaranje pregovora moguće je obaviti u jednom danu', kazao je. Bebić se ponovno ispričao javnosti zbog nepreciznih podataka o plaćama saborskih zastupnika koji su predočeni na nedavnom okruglom stolu u Saboru, ali i ponovio da dio medija smatra krivim zbog stvaranja u javnosti neobjektivne i ni na čemu utemeljene loše slike o radu Sabora.
'Neki hrvatski mediji namjerno stvaraju lošu sliku o Hrvatskom saboru u javnosti', rekao je, apsurdnima ocijenivši medijske napise o tome da zastupnici rade samo onoliko koliko nazoče plenarnim sjednicama, jer se, kaže, zanemaruje njihov rad u odborima, klubovima, međunarodnim kontaktima, njihove pripreme za sjednicu.

'Ako to tako gledamo, onda novinari ne istražuju, ne pitaju, ne rade analize, već samo, kada je o tiskanim medijima riječ, napišu desetak rečenica i za to dobiju plaću', kazao je Bebić, istaknuvši kako će, dokle god je na čelu parlamenta, braniti Sabor od neargumentiranih napada.

Bebić je odbacio medijske prozivke da koristi svoj utjecaj u državi i HDZ-u kako bi u državnim poduzećima poslove dobili njegovi poznanici i stranački suradnici iz neretvanskog kraja, pa tako i onu da je za Metkovićana Ivana Medaka ishodio zaposlenje u HŽ-u.

Istaknuo je kako je, kada se u HŽ-u raspisivao natječaj za nove kadrove, preporučio Medaka, ali ne zbog toga odakle je i kojoj stranci pripada, već zbog njegove stručnosti (magistar znanosti), napominjući da je njegova preporuka tada odbijena, te da je Medak zaposlen na prijedlog sindikata u HŽ-u.

'Nije zaposlen na moju preporuku, to je bilo odbijeno, što pokazuje da nisam svemoćan kako se piše', rekao je, ne želeći komentirati optužbe metkovićkog HSS-ovca Stipe Gabrića Jamba da, unatoč utjecaju u državi koji mu daje mjesto predsjednika Sabora, nikada ništa nije učinio za neretvanski kraj.