PREDSJEDNIK U MOSTARU

'Nisam se ispričavao za rat i podjele'

18.04.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u srijedu navečer u razgovoru sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kako je njegov govor u Parlamentu BiH krivio interpretiran tvrdeći da se nije ispričavao za rat i podjele, nego da je izrazio žaljenje zbog zbivanja iz prošlosti

'Žalim što je moj govor pogrešno prenesen. Premda je međunarodna zajednica pohvalila moj govor, on nije ničija naredba, pa ni Europske unije, a stojim iza svake svoje riječi. To nije bila isprika, nego sam izrazio žaljenje zbog ratnih zbivanja', rekao je Josipović studentima u Mostaru.

Hrvatski predsjednik dao je kratku izjavu i prilikom obilaska mostarskog Starog mosta te je istaknuo kako je njegov istup 'bio govor prijateljstva, govor spremnosti da se priznaju vlastite pogreške te da se otvori jedna bolja i kvalitetnija budućnost pred nadolazeće promjene'.

'Svaki odgovoran političar, bez obzira je li bio u Hrvatskoj, Srbiji ili BiH ima zadaću sagledati dobre i loše strane politike koju je njegova država vodila. On treba ne samo dati izjavu, nego se o tome i očitovati', dodao je Josipović.

Hrvatski predsjednik u srijedu navečer u Mostaru sudjeluje na ceremoniji otvaranja kulturne manifestacije Mostarskog proljeća.
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji boravi u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini, sastao se u četvrtak u Mostaru s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, posjetio tvornicu Aluminij, te razgovarao s hrvatskim političkim dužnosnicima u BiH.

Josipović je doputovao u Mostar pošto je prijepodne u središnjoj Bosni obišao mjesta stradanja Bošnjaka i Hrvata u proteklom ratu u mjestima Ahmićima i Križančevu Selu. Hrvatski politički dužnosnici komentirali su nakon razgovora s Josipovićem njegov govor u srijedu u parlamentu BiH u kojem je hrvatski predsjednik izrazio žaljenje zbog toga hrvatske politike prema BiH devedesetih godina.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je da 'BiH vjerojatno danas ne bi ovako izgledala da su je Hrvati i Hrvatska dijelili'. 'Hrvati u BiH bi imali puno više prava i ne bi nas svaki dan preglasavali na svakom važnom pitanju. To su radili svi drugi prije nesretnih sukoba, a provedeno je u Daytonskom sporazumu', rekao je Čavara nakon susreta s Josipovićem.

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić kazao je da Josipović 'ni na koji način nije rekao da se prihvaća odgovornost RH'.

'BiH su dijelili svi prije hrvatske politike, od agresora u Ravnom, preko međunarodne zajednice pa do kvaziintegralističke politike u Sarajevu. Naravno u svemu tome hrvatska politika nije bila nevina što je gospodin Josipović rekao', ocijenio je Ljubić govor hrvatskog predsjednika u parlamentu BiH. Prema Ljubićevim riječima, Josipovićev posjet će imati pozitivne učinke na odnose BiH i Hrvatske. Ljubić je pozdravio zauzimanje predsjednika RH da Hrvati u BiH budu jednakopravni.

'Puno je važnije to da je pozvao međunarodnu zajednicu i da će uznastojati da Hrvatska kao potpisnica Daytona ostvari jednakopravnost Hrvata u BiH', istaknuo je Ljubić.

Dopredsjednik SDP-a i aktualni član BiH Predsjedništva Željko Komšić, koji se priključio na sastanku Kreševskoj šestorki hrvatskih stranaka, ocijenio je da je jako dobro 'da je Josipović došao u BiH, a napose u Mostar zbog međuhrvatskih odnosa'.

'To je vrlo mudar i dobar potez. Sadržajem posjeta Josipović je pokazao da je hrabar i dobronamjeran političar', dodao je Komšić. Predsjednika Josipovića u Mostaru je dočekao gradonačelnik Bešlić koji mu je bio domaćin radnoga ručka u restoranu mostarske tvrtke Aluminij. Hrvatski predsjednik je nakon toga obišao pogone Aluminija.

Nakon sastanka s čelnicima hrvatskih političkih stranaka u BiH Josipović će posjetiti Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2010. te se susresti sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru čiju je izgradnju nove zgrade financirala hrvatska vlada.

Predviđen je i obilazak Starog mosta u Mostaru, koji je srušen tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba, a potom će predsjednik Josipović govoriti na svečanosti otvaranja kulturne manifestacije Dana Matice hrvatske-Mostarskog proljeća, kojoj je pokrovitelj, te nazočiti svečanom koncertu.