GUTTENBERG OPOVRGAVA

'Nisam plagirao disertaciju'

16.02.2011 u 21:40

Bionic
Reading

Njemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg u srijedu je kao "izmišljotine" odbacio optužbe da je plagirao dijelove svoje doktorske dizertacije

Dnevni list Suedeutsche Zeitung napisao je da je Guttenberg, koga se smatra i budućim kandidatom za kancelara, u svoju dizertaciju iz prava uvrstio stranice koje nije odgovarajuće atribuirao u fusnoti ili bibliografiji.

'Optužbe da je moja dizertacija plagirana su izmišljotine', rekao je u izjavi 39-godišnji Guttenberg koji je po anketama među najpopularnijim njemačkim političarima.

Muenchenski list objavio je dva odlomka za koje je ustvrdio da su gotovo preslike originalnog materijala koji nije naveden. Drugi list, Frankfurter Allgemeine Zeitung, kasnije je izvijestio da je Guttenberg kopirao početak uvoda u rad iz članka politologinje Barbare Zehnpfennig.

Profesorica Zehnpfennig je za Reuters TV izjavila da je začuđena što je ministar "očito narušio akademski integritet" a s političke strane učinio tako nešto "izvanredno glupo".

Glasnogovornik Angele Merkel rekao je da se kancelarka zainteresirala za slučaj ali da će sačekati s odlukom dok sveučilišne instance ne donesu svoj sud.

Guttenberg je za svoju dizertaciju na sveučilištu u Bayreuthu 2006. dobio najviše ocjene koje bi mogle biti poništene ukoliko se utvrdi da je prekršio akademske standarde.