DICK MARTY RETERIRAO

'Nisam optužio Thacija da je trgovao organima'

19.01.2011 u 08:44

Bionic
Reading

Izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty izjavio je da u svom izvještaju o trgovini ljudskim organima ne tvrdi da je u tome sudjelovao premijer Kosova Hashim Thaci

'Ako pažljivo pročitate izvještaj, ja nigdje ne kažem da je gospodin Thaci direktno sudjelovao u trgovini organima', rekao je Marty.

'Kažem da su u tome sudjelovali ljudi vrlo bliski gospodinu Thaciju. Teško je povjerovati da on nikada nije čuo za to', dodaje Dick Marty.

'Za razliku od Carle del Ponte, ja preciziram mnoge aspekte. Ja ne govorim o stotinama nezakonitih transplantacija, govorim o nekoliko slučajeva', izjavio je Marty u intervjuu za RTV Kosova, a prenosi B92.

Marty je rekao da se ne može govoriti o istrazi trgovine ljudskim organima koju su proveli Haški sud i Eulex te ukazuje da nigdje u njegovom izvještaju, ako se pažljivo pročita, nije za to djelo optužena cijela Oslobodilačka vojska Kosova.

'Međutim, prema mom mišljenju, bilo je zlouporabe i zločina koje su izvršile neke grupe koje, po mom mišljenju, trebaju biti predmet istrage', rekao je Marty.

On dalje navodi da nije bilo nikakve prave istrage tih događaja. Albanija je smatrala, kaže, da nema nikakvog razloga otvoriti istragu o eventualnim događajima na njenom teritoriju jer je ocijenila da nije bila dio sukoba u bivšoj Jugoslaviji i zbog toga nije vidjela razloga niti motiva da se otvori neka istraga, kazao je Marty.