KOSOR S BARROSOM

'Nisam nikad spominjala datum, lipanj nije datum!'

07.04.2011 u 13:37

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso poručio je premijerki Jadranki Kosor i njezinoj vladi da je završetak pregovora s EU u lipnju ambiciozan, ali ne i nedostižan cilj. Premijerka je ustvrdila da ona nikad nije spominjala datume, nego je samo govorila o kraju lipnja, 'a to nije datum'

Na novinarsko pitanje hoće li Hrvatska završiti pregovore u lipnju ili postoji plan B za listopad, Barroso je odgovorio: 'Imamo plan A, a to je da Hrvatska postane 28. članica Europske unije. Mi smo uvijek naglašavali da su kvaliteta i sadržaj važniji od brzine. To je vrlo ambiciozan cilj, a hrvatska Vlada je u prethodnom razdoblju ispunjavala ambiciozne ciljeve. Na to se nadovezala Kosor - da ona nikad nije spominjala datume nego je samo govorila o kraju lipnja, a to nije datum.

'Ja sam govorila o kraju lipnja kao nečemu što je dio naše političke ambicije, i to ne samo Vlade nego i nekih političkih snaga u Hrvatskoj i Predsjedništva Europske unije. A mislim ako skupina ljudi kao što je Vlada nema ambiciju, nema hrabrosti i nema odlučnosti i nema volje i ako si neprekidno postavlja male ciljeve pred sebe, onda zapravo ne može napraviti ništa. Mi vjerujemo da možemo napraviti posao i da imamo i snage i volje i predano ćemo raditi do zadnje sekunde', poručila je Kosor

Kosor je rekla i da su razgovori s Barrosom bili novo ohrabrenje da nastavi raditi ovaj posao. Izvijestila je Barrosa o poslu koju je napravljen oko Poglavlja 8 i 23 i podsjetila da je usvojeno izvješće na jučerašnjoj sjednici Vlade o svemu što je učinjeno za ispunjavanje mjerila u Poglavlju 23. 'Prema mišljenju Vlade, napredak je itekako vidljiv i mi smo to u posebnom izvješću specificirali od posebnog postupka rješavanja predmeta na sudovima i isto tako u borbi protiv korupcije i kriminala', rekla je premijerka. Istaknula je da će se posao nastaviti i nakon što se pristupni ugovor potpiše jer neke zakone poput onoga o sprečavanju sukoba interesa treba implementirati u stvaran život.

Rekla je da je Barrosu iznijela plan Vlade o završetku pregovora krajem lipnja, što je i na liniji Predsjedništva Europske unije. 'Razgovori su još jedan poticaj i ohrabrenje da nastavimo jednakom snagom dalje bez posustajanja i bez obzira na bilo kakvu prepreku na koju ćemo eventualno naići', zaključila je Kosor.

Pristup je nadohvat ruke i potrebno je učiniti posljednji dodatni napor u području pravosuđa i temeljnih prava. 'Lipanj je ambiciozan cilj, ali je Vlada već ranije postizala ambiciozne ciljeve', rekao je predsjednik EK Jose Manuel Barroso na konferenciji za novinare u Zagrebu, koju je održao zajedno s premijerkom Jadrankom Kosor. 'Želim jasno naglasiti da će Europska unija vrlo rado pozdraviti Hrvatsku kao 28. članicu čim to bude moguće', rekao je Barroso. On je poručio da njegov posjet dolazi u trenutku kada se Hrvatska nalazi na samom kraju pregovora, pristupanje je blizu i vjeruje da će njegov dolazak dati dodatni zalet završetku cijelog posla.

'Hrvatska je napravila povijesni napredak tijekom posljednjih godina, ali mora se uložiti još jedan dodatni napor i sada je na Hrvatskoj da punom snagom zadnjeg kilometra zaista povuče.' Naravno, ponovo je naglasio da se ti napori moraju napraviti na područjima reforme pravosuđa, temeljnih prava i borbe protiv korupcije koji su sadržani u Poglavlju 23. Pohvalio je vladu Jadranke Kosor kao najeuropskiju hrvatsku vladu u šest njegovih godina u Europskoj komisiji, koja je učinila najviše reformi na putu u EU, ali je naglasio da se posljednji korak mora napraviti, a upravo taj korak zna biti najteži, ali se može postići.