SANADER O MOL-OVOM PREUZIMANJU INE

'Nisam natjerao Kosor da proda dionice braniteljskog fonda'

01.03.2012 u 13:42

Bionic
Reading

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u postupku Hypo i INA-MOL danas se nastavilo svjedočenjem bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Nakon četiri sata ispitivanja tužiteljice, tek se u 14 sati prešlo na naizmjenično ispitivanje odvjetnika obrane Čede Prodanovića i Jadranke Sloković. Obrana je pokušala dokazati da ugovori Vlade i MOL-a nisu bili štetni za Hrvatsku

14:38 Ivo Sanader prigovara na istinitost tvrdnje Polančeca koji je rekao da je Sanader natjerao Jadranku Kosor da MOL-u proda dionice Ine iz Fonda hrvatskih branitelja. Njegovi odvjetnici zatražili su da se pročita zapisnik ispitivanja Wolfganga Kulterera putem međunarodno-pravne pomoći. Sudac Turudić kaže da će odluku donijeti naknadno. Kako obrana nema više pitanja, suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem bivšeg ministra financija Ivana Šukera.

14:32 Polančec na pitanje tužiteljice
kaže da ne zna koja je bila kamatna stopa na kredit koji je MOL dao Ini, ali kaže da je bila u skladu s međunarodnim prosjekom. Upitan za rudarsku rentu u Mađarskoj, kaže da misli da je bila 10 ili 12 posto. Na pitanje je li rudarska renta u cijelosti prihod državnog proračuna, kaže da je trebala biti prema zakonu, ali je do tada bio prepušten jedinicama lokalne samouprave. Ugovorom je bilo određeno da će trećina ići u proračun, trećina lokalnoj i trećina regionalnoj samoupravi.

14:24 
PITANJA POSTAVLJA SANADER: 'Jeste li mi uoči sastanka užeg kabineta Vlade dali podsjetnik koji sam koristio i na njega sam dopisivao?' 'Da, to je točno, kada sam imao sastanak s premijerom, dao sam mu pisani podsjetnik koji je on kasnije koristio na sastanku užeg kabineta', potvrdio je Polančec. Sanader pita je li rudarska renta bila sastavni pregovora, Polančec kaže da naravno da jest i da je Hrvatska tada imala 2,6 posto dogovorene rente, što je bila jedna od najnižih renti. 'Bilo je dogovoreno da će cijena rasti kako raste i cijena plina', kaže Polančec. Sanader podnosi prigovor na iskaz svjedoka u pogledu načina donošenja odluka na užem kabinetu Vlade.

14:18 
Upitan jesu li nacionalni interesi bili ugroženi manjkavim radom Povjerenstva, Polančec kaže da su interesi bili zaštićeni donesenim dokumentima. Prodanović ga ponovno pita je li on postupao po svom uvjerenju da su to dobri ili loši ugovori ili ih je prezentirao dobrima pod pritiskom Sanadera? 'Bilo je situacija kada sam se protivio Sanaderovim zaključcima, ali u ovom slučaju sam postupao iz uvjerenja i mislim da su nacionalni interesi zaštićeni', rekao je Polančec i ponovno podvukao da nema ugovora koji ne bi mogao biti bolji. Potvrdio je da su se rukovodili ojačanju energetske neovisnosti Hrvatske.

14:15 
Odvjetnik Čedo Prodanović pita jesu li Sanaderovi stavovi bili isključivo njegovi ili rezultat rasprave: 'To ovisi od slučaja do slučaja, a u ovom slučaju on je meni iznosio svoje argumente, raspravljalo se, ali je iz uvoda bilo jasno koji su njegovi stavovi. Rekao je na kraju zaključke i tako se glasovalo.'

Kada ga sudac Turudić ponovno pita za način rada Vlade, Polančec kaže da se ne sjeća da je Predsjedništvo HDZ-a ikada donijelo odluku protivnu mišljenju Sanadera.

14:11 
'Ja generalno smatram da svaki ugovor uvijek može biti bolji i povoljniji. Smatram da su izmjenama ugovora, a posebice novim upravljanjem Inom bili zaštićeni svi strateški interesi Hrvatske', rekao je Polančec.

14:05 
Upitan za izvješća Olgice Spevec i pismo upozorenja o mogućem Molovom preuzimanju Ine koje ona tvrdi da je poslala u Vladu, Polančec kaže da ga se ne sjeća. Kad je u pitanju statut koji je promijenjen izmjenom međudioničarskog ugovora, Polančec kaže da je on izmijenjen na Skupštini dioničara u lipnju 2009. i da je to u ime Vlade potpisao Krešimir Dragić. 'Za to je Dragić morao imati punomoć Vlade ili resornog ministra', rekao je Polančec.

14:00 
Polančec kaže da tako teška situacija nije imala utjecaja na početak pregovora, ali je imala utjecaj na krajnji ishod jer je MOL kreditirao Inu. Polančec je ponovio da Vlada nije MOL-u prodala nijednu dionicu. Na pitanje odvjetnice je li Vlada mogla imati utjecaj na prodaju dionica Fonda hrvatskih branitelja, Polančec kaže da nije mogla imati niti je bila obveza Vlade da o tome raspravlja.

13:53
Nakon ispitivanja tužiteljstva i 15 minuta pauze radi konzultiranja Sanadera s odvjetnicima, suđenje se nastavilo naizmjeničnim ispitivanjem. Odvjetnica Jadranka Sloković pitala ga je je li imao saznanja o poslovanju Ine prije 2008. godine, na što je Polančec rekao da je stanje u Ini do tada bilo katastrofalno. Pojasnio je da se to u javnosti zataškavalo, ali da je Ina imala ukupne gubitke od više od 900 milijuna kuna: 'Stanje je bilo vrlo, vrlo zabrinjavajuće jer je Ina imala sklopljene ugovore za sirovu naftu od oko 132 dolara, a krajem 9. mjeseca 2008. godine cijena na Mediteranskom tržištu je počela padati. Cijene su se trebale usklađivati svaki mjesec. Ina je pokazivala dobit oko 700 milijuna kuna, da bi na kraju godine pokazala ukupni gubitak od 942 milijuna kuna, a od plina je gubitak bio 1,4 milijarde kuna jer je imala ekstra profit od naftnih derivata.' Rekao je da je Ina imala sindicirani kredit u više banaka u iznosu od milijardu dolara i da su postojali termini kada će se kontrolirati financije, a rok se nije smio prekršiti. 'Ini je prijetio stečaj', rekao je Polančec.

Dosadašnji tijek ispitivanja tužiteljstva možete pročitati OVDJE