KAPETAN DRAGAN PRED SUDOM

'Nisam mučitelj nego heroj'

06.05.2009 u 11:28

Bionic
Reading

Osumnjičeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, negirao je pred Vrhovnim sudom australske države Novi Južni Wales optužbe da je kao vođa srpskih paravojnih postrojbi u Hrvatskoj i BiH početkom 90-ih odgovoran za silovanje, mučenje i premlaćivanje nesrpskog stanovništva, izvješćuju u srijedu australski mediji

Taj 54-godišnjak rođen u Beogradu, koji u Australiji živi pod imenom Daniel Snedden, podigao je tužbu za klevetu protiv Nationwide News-a zbog članka objavljenog u dnevnom listu The Australian u rujnu 2005., a istovremeno se bori i protiv izručenja Hrvatskoj na temelju optužbi za ratne zločine.

U spomenutom članku Vasiljkoviću se pripisuju ove riječi: 'Kada hrvatska strana koristi bolnice, policijske stanice ili sela kao utvrđene položaje, žao mi je, ali moram ih pobiti'.

Vasiljković je izjavio da je mu se 'gade' optužbe da je silovatelj koji je odobravao mučenja i premlaćivanja, opisujući se kao 'heroja' Srbije.

'Nisam mučitelj, ja sam heroj', kazao je Vasiljković.

Po njegovim riječima, 'fašistički elementi' u hrvatskoj vladi ga žele ubiti.

'Samo ne razumijem zašto i vi sudjelujete u tom hladnokrvom ubojstvu', kazao je kapetan Dragan tijekom protuispitivanja odvjetnika koji zastupa Nationwide News.

O silovanju je ranije na sudu svjedočila Bošnjakinja iz Zvornika koja je potvrdila da ju je Vasiljković silovao pet ili šest puta te da je gledao kako je siluje skupina njegovih vojnika.

Prošli tjedan je nekoliko hrvatskih ratnih zarobljenika posvjedočilo da ih je Vasiljković mučio u kninskoj tvrđavi.

Vasiljković se zadnje tri i pol godine nalazi u zatvoru Parklea gdje čeka odluku o izručenju Hrvatskoj.