MINISTAR IVIĆ OPOVRGAVA

'Nisam krivotvorio svoj ratni put'

28.06.2010 u 17:16

Bionic
Reading

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić danas je ponovno negirao da je krivotvorio svoj ratni put, poticao na to i ostvario nezakonitu korist

"Niti sam krivotvorio svoj ratni put, niti sam poticao bilo koga, ponajmanje službene osobe da mi krivotvore ratni put, a niti sam ostvario protupravnu imovinsku korist i oštetio državu", kazao je Ivić koji smatra da to dokazuje i USKOK-ovo odbacivanje kaznene prijave Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) protiv njega.

Ministar je podsjetio da nedavno objavljeni podaci na internetu nisu iz Jedinstvenog registra hrvatskih branitelja, već iz jedne od baza podataka koja se koristila za izradu registra. Kazao je da je tada na svom primjeru na HTV-u pokazao kako se radi o bazi koja je puna netočnosti jer je tamo stajalo da je bio pripadnik 2. gardijske brigade - Sisak.

"Nikad nisam bio pripadnik 2. gardijske brigade, a cijelo sam vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu, do 31. kolovoza 1992., bio pripadnik valpovačke 107. brigade HV-a", rekao je.

Ivić smatra kako se u pozadini svega krije pokušaj političkog obračuna s njim kao ministrom i predsjednikom HDZ-a Osječko-baranjske županije.

Smatra da je riječ o obmanjivanju javnosti, a zbog narušavanja njegova ugleda najavio je sudsku tužbu protiv HDSSB-a i njenog predsjednika Vladimira Šišljagića kojega je pozvao da javnosti objavi svoj ratni put.

Ivić je za Šišljagića rekao da je vojni doktor i kapetana JNA koji se kiti statusom hrvatskog branitelja, a "za kojeg se priča da je 1991. uhićen u vojnoj ambulanti od strane pripadnika Zbora narodne garde u Osijeku".

Ministar je kazao i da ima pouzdanu informaciju da je Šišljagiću status branitelja 1996. "administrativnim putem ostvario njegov politički mentor kod kojeg svaki drugi vikend trči po svoje mišljenje u susjednu državu - Branimir Glavaš".

HDSSB-a je u travnju kazneno prijavio ministra Ivića, tvrdeći da je od 1992. do 1996., potaknuo nepoznatu odgovornu osobu da mu za razdoblje od lipnja 1991. do siječnja 1992. krivotvori podatke o ratnom putu i upiše pripadnost 2. gardijskoj brigadi - Sisak, iako je u tom vremenu bio pripadnik 107. brigade Zbora Narodne Garde Valpovo.