UBOJICA IZ TUSCONA

'Nisam kriv za pokušaj ubojstva kongresnice Giffords'

25.01.2011 u 10:34

Bionic
Reading

Jared Lee Loughner, osumnjičenik za napad na politički skup u Tusconu, u ponedjeljak se na saveznom sudu u Phoenixu izjasnio da nije kriv za pokušaj ubojstva američke kongresnice Gabrielle Giffords i dvoje njezinih suradnika

Loughner (22) je optužen da je otvorio vatru na Giffords, njezine suradnike i sudionike na političkom skupu u Tucsonu 8. siječnja, pri čemu je ubio šestero ljudi i ranio 13. Kongresnica je pogođena u glavu, ali je preživjela.

Radi se o dijelu postupka protiv Loughnera koji će se voditi na saveznom sudu, po optužnici za savezni zločin. U optužnicu još nisu uključena dva ubojstva saveznih dužnosnika, suca Johna Rolla i Gabea Zimmermana, glasnogovornika kongresnice Giffords, jer tužitelji prije toga moraju tražiti reviziju slučaja u ministarstvu pravosuđa i odluku državnog odvjetnika Erica Holdera o tome hoće li za Loughnera tražiti smrtnu kaznu.

Za pokušaj ubojstva saveznog dužnosnika maksimalna kazna je doživotan zatvor.

Loughner u sudnici u Phoenixu nije rekao ni riječi, a za njega je očitovanje o krivnji priložila odvjetnica Judy Clarke. Loughner, odjeven u narančasto zatvorsko odijelo, kako javljaju agencije, u sudnici je djelovao dobro raspoložen.