BANDIĆ U ELEMENTU

'Nisam korpom od Boga spušten kao gradonačelnik'

16.02.2017 u 11:05

  • +3

Održana sjednica Gradske skupštine grada

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Bionic
Reading

'Dodatna' škola na Vrbanima, dodatak ugovoru o pročišćivaču otpadnih voda, izvješće o radu Čistoće, obnova pročelja stambenih zgrada i uvođenje bicikala u javni prijevoz neke su od točaka na dnevnom redu današnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine, a do lokalnih izbora još su ostale samo dvije

Sjednica Gradske skupštine uobičajeno je počela Aktualnim satom na kojem su gradski zastupnici, doduše, samo njih devet iako je riječ o jednom od predizbornih aktualaca, koji je čak završio 15 minuta ranije, postavljali pitanja gradonačelniku Milanu Bandiću

'Moj kliker to ne može dokučiti'

SDP-ova Silva Žele pozvala je nadležne da se u odluci oko roditelja odgojitelja odredi gornju dobnu granicu za djecu, a gradonačelnik Milan Bandić je na to odvratio: 'Moj kliker to ne može dokučiti, volio bih da mi to pojasnite'.

'Jedno je dijete mlađe od 15 godina, a dvoje su odrasli i rade i primaju plaće – kako su takvi građani mogli steći pravo odgojitelja?', pitala je Žele i najavila da će pisanim putem podnijeti dodatna pojašnjenja ako Bandić tvrdi drugačije.

'Kad stojite u živom blatu, ako se migate, propadate sve više'

'Ja sam ipak bio u pravu. Svaki oblik političke promocije je legitiman - rekao je Churchill, ali ja vas i dalje ne razumijem i molim da prije nego postavljate pitanje pročitate našu odluku. Inače ispadate smiješni, molim Vas, nemojte to raditi - to vam kažem kao mladoj dami koja jednog dana možete postati i gradonačelnica. Na ovo pitanje nema odgovora. Kad stojite u živom blatu, ako se migate,  propadate sve više, nemojte, žao mi Vas je. Manje je od sedam godina, a ne 15 godina, pročitajte', poručio je Bandić. 

'Ja sam emeritus agronomije u praksi'

HNS-ova Vesna Roje pitala je gradonačelnika o porušenom stablu u Masarykovoj ulici zbog terase slastičarne oko čega Vijeće četvrti nije danima dobivalo nikakav odgovor od Grada, a kad ga je dobilo, u njemu se navodilo da su stabla udarala u staklo, koje je i oštetilo pa je sječa dozvoljena zbog sigurnosti prolaznika. Stabalce je nedavno niknulo, ali pored terase, podsjetila je Roje.

'Svašta sam u svom životu proživio, ali da brinete o drveću o Masarykovoj, a za 17 godina sam posadio više drveća nego svi gradonačelnici do sada. Ja sam zaljubljen u ljude i prirodu i nema zaljubljenijeg čovjeka u prirodu od mene. Niste pitali za Gajevu, a ja sam mislio da ćete to pitati. Žao mi je što tamo nismo napravili drvored javora, njih 48 kao blizanaca … Sad imamo cirkus, panjeve koji strše … ponekad moramo raditi i protiv struke jer si netko misli da je struka', odvratio je Bandić.

'Posječeno je jedno, posadilo se drugo, osam metara dalje. Na toj terasi radi dvoje ljudi, žive dvije obitelji, jeste li to zaboravili? Dozvolio sam terasu i druge terase i radit će od proljeća do jeseni. Bio sam u Milanu prije tri dana i otiđite i vi tamo i vidite kako to izgleda. … Kad se otvarao Cvjetni, nisam mogao tamo, parkirao nisam, ali parkirali su oni koji su bili perjanice prosvjeda … a ta tri gledića u Masarykovoj – znam svako drvo koje smo posadili ja znam – jel' znate ja sam emeritus agronomije u praksi. Za svako posječeno sadimo najmanje dva', ustvrdio je gradonačelnik.

Tko (ne)će sijati iluzije?

'Nisam korpom od boga spušten kao gradonačelnik, ja sam odozdo i to mi je čast, bit će prilike, izbora, bit će neumoljiva utrka. Sada će se aktivnosti mjesnih odbora i četvrti aktivizirati, maljat će gradove i grafite, obećavati besplatne režije i prijevoz, sijanje iluzija, mogu govoriti što hoće … najvažnije je da Gajeva izgleda dobro', zaključio je Bandić.

SDP-ova Dijana Pavičić Haniš podsjetila ga je na peticiju građana oko uređenja Kranječevićeve, a Bandić zahvalio na podsjetniku pa najavio završetak u travnju kazavši da bi 'zlodusi mogli reći da je to zbog travnja kampanja' – 'ali ja nisam kriv, vi ste inizistirali'. HSLS-ov Alen Ostojić ukazao je na inicijativu Platforme1POSTOZAGRAD da glavni zagrebački trg opet dobije punkt s besplatnom pitkom vodom na lokaciji Manduševca koji je stoljećima imao funkciju javne česme, a u sklopu zagovaračke kampanje za veću dostupnost besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba. 

'Dobio sam jučer i proslijedio prijedlog da vide u nadležnom uredu – to je posebno štićeno mjesto u Gradu – ja sam za ako struka kaže. Želja je jedno, a mogućnosti su drugo. Trebamo ponekad poslušati stručne ljude', poručio je Bandić te na pitanje. 

HDZ-ov Nenad Viduka upozorio ga je da križanje kod Braće Domany kod Jaruna nije sređeno već 30 godina prema Zagrebačkoj aveniji i prema Remizi. 'Pričalo se i pruzi, ali ništa od toga. Predlažem da i to budu predizborni radovi, ali neka bude riješeno', poručio je Bandiću. 'Postoji barem desetak sličnih prečih stvari u gradu', odvratio mu je Bandić i najavio da će dobiti pisani odgovor: 'Nije pitanje hoćemo li to raditi, nego da pije vodu i neću zato sijati iluzije s ove govornice pa pričekajte odgovor. Pruga za Zračnu luku, denivelacija Rotora … to su neki od prioriteta'. 

'Umivamo pothodnike, stižu rampe bez ključeva'

SDP-ova Sanja Ožić pitala je o prometnoj infrastrukturi i pothodnicima u Novom Zagrebu te je podsjetila na problem prometa u tom dijelu: 'Imali smo nekoliko slučajeva da je kod pothodnika na križanju Avenije Dubrovnik i SR Njemačke bilo smrtnih slučajeva pa me zanima kada će se početi obnovu pothodnika, a građani su pitali i može li se na toj trasi riješiti i jedan prijelaz koji neće biti pothodnik pa podsjećam na to pitanje. Neprilagođenost osobama teže pokretljivosti je u pitanju'. 

'Postoji pothodnik, ali čovjek ga ne koristi', kazao je Bandić nakon što ga je Ožić podsjetila da pothodnici nisu uređeni i prilagođeni pa ih ljudi često zato ne koriste.'15 pothodnika umiavmo ili izgrađujemo ove godine, odnosno dotjerujemo, uljepšavamo. Ključevi odlaze u povijest, rampe odlaze u povijest, nisu se pokazali dobrima – radi, a za dva dana ne radi više. Nove rampe bit će bez ključeva, bit će toliko kvalitetne da će ih moći koristiti svi, a da ne budem zločest ili možda malo vidovitiji nego što jesam – nadam se da ćemo do travnja napraviti projekt i to je prioritet svih prioriteta'. 

'Prvog toplog dana pit ćemo kavu u Maksimiru zajedno'

'Sva sreća moja, a sretnija je moja majka od mene, što sam sve obećao i ispunio', nastavio je Bandić odgovarajući na pitanje SDP-ova Nenada Livuna oko situacije u Maksimiru u kojem premda je stiglo sunce, kavu se ne može popiti na Vidikovcu. 'Okončali smo sudski spor, izabran je koncesionar nakon natječaja. Ali još traje zima, do 21. ožujka ako se ne varam – ne možemo još sjediti još gore i ne može se tamo napraviti grijani prostor i zimski vrt iako ja bih volio zimski vrt, ali to tamo ne može biti, da dođem s Rudijem na lajni u Maksimir i da popijemo kavu. Ne mogu to tražiti od Silvija (Novak – pročelnik gradskog ureda za zaštitu baštine – op. a. )'.

'Čovjek koji je dobio na natječaju zakup prvim će proljetnim danima otvoriti terasu i pit ćemo tamo kavu. Što se tiče drugog objekta - Švicarske kuće, to još nismo stavili u funkciju i vidjet ćemo što ćemo tamo napraviti', kazao je Bandić i zaključio: 'Prvog toplog dana pit ćemo tamo kavu zajedno'.